Middelhavsgryte
Oppskrift (4 porsjoner)
Vi er glade i gryteretter med masse smak og karakter. Denne har smaker fra Middelhavet – tomater, urter, hvite bønner, hvitløk, sopp og velsmakende spansk chorizopølse.
300 g chorizo
2 rødløk
4 fedd hvitløk
5 store aromasopp i skiver
1 boks kokte store hvite bønner (400 g)
1 boks skåldede tomater (400 g)
Ca. 10 oliven uten steiner
Ca. 1,2 l oksekraft
Ca. 1 ts nykvernet sort pepper
En ss med tørkede middelhavsurter f.eks. oregano, basilikum, salvie
Olivenolje
Middelhavsgryte
Skjær pølsene i biter på noen få centimeter.
Skjær soppen i tynne skiver.
Hakk løk og hvitløk.
Stek pølsene i en stor gryte over middels varme til de får litt farge.
Ta pølsene ut av gryten og brun løk og sopp til de får en vakker gulbrun farge.
Tilsett pepper og krydder, deretter tomater, kraft, oliven, avrente bønner og pølser.
Kok opp, reduser varmen og la det småkoke under lokk i 15-20 minutter.
Smak til og tilsett ev. fersk bladpersille.
Server med godt ferskt brød eller potetmos.
GRYTE MED CHORIZO OG SVINEKJØTT
Oppskrift (4 personer)
500 g grytekjøtt av svin
Ca. 250-300 g chorizopølse
2 grønne paprika
2 rødløk
4 fedd hvitløk
2 grønne chili uten frø
1 boks skåldede tomater
1 l kyllingkraft
2 laurbærblad
1 ts røkt paprikapulver
Salt og nykvernet sort pepper
Sitronsaft
Bladpersille
Sett ovnen på 150 °. Skjær svinekjøttet og chorizoen i passende stykker. Fjern kjernene fra paprikaene, og skjær dem i skiver. Finhakk hvitløk og chili og skjær løken i båter. Brun kjøttet lett i en gryte. Fjern kjøttet, senk varmen og stek pølsene veldig lett. Fjern pølsene og legg grønnsakene i. Stek grønnsakene i et minutt, og tilsett knuste tomater, kyllingkraft og krydder. Tilsett kjøtt og pølser og bland ingrediensene sammen. Tilsett røkt paprikapulver og laurbærblad. Når det koker setter du på lokket og setter gryten i ovnen. Gryten er ferdig etter 2 1/2 time . Smak til med salt og pepper, litt sitronsaft og bladpersille.
BRENNENDE KJÆRLIGHET
Oppskrift (4 personer)
Potetmos:
2½-3 kg bakepoteter
Ca. 2 dl varm melk
Ca. 3 ss smør
Salt og pepper
Tilbehør:
½ kg rødbeter
2 ss olje
1½ ts timian
250 g bacon i terninger
4 store løk
2 ss olje
Salt og pepper
1 potte persille
Skrell poteter og skjær dem i grove terninger. Kok dem møre i en stor gryte med rikelig med vann. Hell av vannet. Mos potetene samtidig som du tilsetter melken. Smak til med smør, salt og pepper. Forvarm ovnen til 200 grader. Skrell rødbetene og skjær dem i små terninger. Vend dem i olje og timian på en stekeplate med bakepapir. Stekes til de er møre, men med litt tyggemotstand. Skrell løken og skjær den i terninger. Stek bacon gyldent og lett sprøtt i en sauterpanne. Spar 2 ss av stekefettet. Tilsett oljen og stek løken til den er myk og gyllen. Krydre med salt og pepper. Vend de stekte rødbetene og persillen i.