Taco med svinenakke og salsa verde
Oppskrift (4 personer)
1/2 kg svinenakke
2 hvitløksfedd
2 ss tacokrydder
1 ts spisskummin
3 ss olje
15 reddiker
1 bunt koriander
1 frisk jalapeño
1/2 boks sorte bønner
Salt og pepper
2 dl vann
Salsa verde
Fremgangsmåte:
- Kutt svinenakken i 2 x 2 centimeter. Ta gjerne med fettet på nakken.
- Mariner kjøttet i tacokrydder, spisskummin og hvitløk. La dette stå i minst én time for å trekke til seg smak. Det beste er å marinere kjøttet dagen i forveien og la det få et døgn i marinade.
- Brun kjøttet i en kjele eller panne i olje i 12 – 15 minutter, på middels til høy varme til kjøttet er fint og brunt i fargen.
- Tilsett to desiliter vann, ha på et lokk og la småkoke i 15 – 20 minutter på middels varme.
- Et kjent ordtak er: man lager også mat med ørene. Ta av lokket og la all væsken fordampe til du kun ser olje igjen i bunnen, og hører lyden forandre seg fra kokelyd til steikelyd.
- Smak på en kjøttbit. Er den stram i konsistensen eller ikke? Er kjøttet for stramt, tilsett litt mer vann og la ytterligere koke i noen minutter.
- Smak til med salt og pepper.
Server kjøttet i tortillalefser med finkuttet reddik, sorte bønner, koriander, finkuttet jalapeño og salsa verde.
Foto/Tekst: Snorre Jøllanger // Studio Isidor / Knut Whist
Fredags-taco er ikke meksikansk mat
Cinco de Mayo er en meksikansk helligdag som oppsto etter at meksikanerne seiret i den franske invasjonen av Puebla. Nå feires dagen med musikk, dans, parader og mat. Bli med på feiringen! Ved å innta en kulinarisk opplevelse som overstiger fredags-tacoen flere hakk, vil du kjenne deg som en meksikaner på denne dagen du også.