Lammebog med tomatsalat og tzatziki
Oppskrift (4-6 personer)
1,2 kg bog av lam uten ben
Salt og nykvernet sort pepper
½ dl bredbladet persille, grovhakket
1/2 dl basilikum, grovhakket
Smør til steking
2 ss meierismør
Tomatsalat:
500 g tomater, i tykke skiver
150 g fetaost, smuldret
1 dl bredbladet persille, grovhakket
1 håndfull basilikumblader
Extra virgin olivenolje
Tzatziki:
3 dl youghurt naturell
1 agurk
2 fedd hvitløk, finhakket
1/2 ts salt
Nykvernet pepper
Fremgangsmåte lammebog med tomatsalat og tzatziki:
- Forvarm stekeovnen til 125 grader.
- Strø salt og pepper på innsiden av kjøttet og urtene over.
- Brett lammebogen sammen og surr den til en pen rullade med bommullstråd.
- Ha litt smør i stekepannen på sterk varme og brun bogen i det.
- La den hvile litt før du strør den med salt og pepper utvendig.
- Legg lammebogen i en langpanne.
- Sett et steketermometer i lammebogen og sett den i stekeovnen.
- Når kjernetemperaturen er på 58 ºC er kjøttet saftig og rosastekt.Når steketermometeret viser 70 ºC er lammet medium og ved 76 ºC er det gjennomstekt.
- Øs sjyen i langpannen over kjøttet et par ganger de siste 15 minuttene, for å få en sprø skorpe.
- Ta ut bogen, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 minutter før du skjærer i den.
Ønsker du litt saus til lammebog kan du blande steikesjyen med kjøttkraften i en kjele.
Kok den opp og jevn sausen med maizena utrørt i litt kaldt vann.
Til tzatzikien river du agurken på et rivjern og siler av overflødig væske.
Rør inn agurk og finhakket hvitløk i yoghurten og smak til med salt og pepper.
Legg tomatskivene på et fat.
Dryss fetaost og urter over.
Dryss til slutt litt olivenolje over salaten.
Skjær lammebogen i pene skiver og server den sammen med tomatsalaten og tzatzikien.
Årets lam er hentet fra Moahaugen gard i Valdres. Der har 180 dyr sitt sommerbeite i området rundt Skaget fra 900 til 1200 moh. Dette setter sitt særpreg på lammekjøttet, som blir foredlet på gården. Dyr som beiter i høyfjellet over 800 meter spiser gress og beiteplanter som er rike på omega3-fettsyrer. Vier, urter, gress og lyngplanter bidrar også til å gi lammet en praktfull og særegen smak.
Tekst og foto: Kjersti Edvartsen / Kulinarisk.no / Monica Friedrich
Her finner du flere oppskrifter på lam!