Lammelår
– med hurtigstekt rosenkål og fløtegratinerte poteter
Oppskrift (8-10 personer)
2 1/2 -3 kg lammelår/med ben
6 hvitløksfedd
1 ts salt
1/2 ts nykvernet sort pepper
1 ts tørket rosmarin
1 ts tørket timian
1 liten løk
1 gulrot
Saus til lammelåret:
2-3 dl stekesjy og kjøttkraft
1-2 ts maizenna
Salt og nykvernet sort pepper
Forvarm ovnen til 125 grader. Fjern ev. slintrer og tørk av låret.
Lammelår med hurtigstekt rosenkål:
Sag over leggbeinet med en snekkersag eller lignende. Skjær vekk litt av det ytterste kjøttet på leggbeinet, ca. 5-6 cm, og skrap det rent med kniven slik at det blir en dekorativ beinpipe. Kle beinpipen med aluminiumsfolie. De avsagde eina og kjøttavskjæret legger du i en gryte sammen med løk og gulrot og koker til en god lammekraft mens steken står i ovnen.
Gni lammelåret godt inn med salt, pepper, rosmarin og timian. Del hvitløken i tynne båter, stikk lommer i lammelåret med en kniv og stikk inn hvitløksbåtene.
Legg lammelåret i en langpanne og hell i vann. Drypp lammelåret med litt olivenolje. Hell i mer vann underveis hvis det fordamper.
Sett lammelåret i ovnen. Etter ca. 2 timer vil kjernetemperaturen være på 58 ºC. Har du lyst på saftig og rosastekt kjøtt er det nå du skal ta den ut. Når steketermometeret viser 70 ºC er lammelåret medium og ved 76 ºC er det gjennomstekt. Øs sjyen i langpannen over kjøttet et par ganger de siste 15 minuttene, for å få en sprø skorpe. Ta ut låret, pakk det inn i aluminiumsfolie og la det hvile i ca. 15 minutter før du skjærer i det.
Bland stekesjyen med kjøttkraften i en kjele. Kok den opp og jevn sausen med maizena utrørt i litt kaldt vann. Skjær kjøttet i pene skiver på tvers av muskelfibrene. Server med den varme sausen, gratinerte poteter og stekt rosenkål.
Hurtigstekt rosenkål
Oppskrift (8 – 10 personer)
800 g rosenkål
3-4 ss olivenolje
Salt og nykvernet pepper
Rens rosenkålen for løse blader og del hver rosenkål i to. Kok opp rikelig med lettsaltet vann og kok rosenkålen i ca. 30 sekunder. Avkjøl rosenkålen i iskaldt vann, og la den renne godt av. Varm olivenoljen i en teflonpanne og stek rosenkålen i 1-2 minutter men du konstant vender den. Smak til med salt og pepper.
Fløtegratinerte poteter
Oppskrift (8 personer)
1,5 kg potet
2 løk
2,5 dl matfløte
2,5 dl helmelk
4 fedd hvitløk, finhakket
2 ts salt
2 krm sort pepper
Smør
3 dl revet ost
Sett ovnen på 225°. Skrell og skjær poteter og løk i tynne skiver. Legg det i en ildfast gryte eller form. Tilsett fløte, hvitløk, salt og pepper. Sett gryten/formen i midten av ovnen og stek i ca. 30 minutter. Ta ut formen og spre osten jevnt utover formen og stek i ca. 10 minutter til du har fått en fin gylden topp.
Vinanbefaling til lammelår med hurtigstekt rosenkål og fløtegratinerte poteter:
Marques de Murrieta Reserva 2016
Dufter av røde bær, plommer, mynte og tre med et hint av toast og voks. Den har en pen fylde med en lett moden og sødmefull fruktighet, god balanse og lengde, samt bløte tanniner. Marques de Murrieta Reserva passer utmerket til urtestekt lammelår, lammekoteletter eller entrecôte av okse.
Vin til lam
Varenr: 360901
Pris: 219,90 kr
Årets påskelam er hentet fra Moahaugen gard i Valdres. Der har 180 dyr sitt sommerbeite i området rundt Skaget fra 900 til 1200 moh. Dette setter sitt særpreg på lammekjøttet, som blir foredlet på gården.
Dyr som beiter i høyfjellet over 800 meter spiser gress og beiteplanter som er rike på omega3-fettsyrer. Vier, urter, gress og lyngplanter bidrar også til å gi lammet en praktfull og særegen smak.
Her finner du flere oppskrifter på lam!
Foto: Monica Friedrich
Tekst/styling: Kjersti Edvartsen