Ølbraisert okse med saltbakt selleri og einebærkrem
Oppskrift (4-6 personer)
2 kg okseskank, renset og uten ben
1 liter stout, f.eks. Big Belly fra Littlebrother Brewery
3 laurbærblad
5 hvite pepperkorn
5 sjalottløk, renset og skåret i to
5 hvitløksfedd
3 gulrøtter, renset og skåret i grove terninger
1 bunt bredbladet persille
Brun kjøttet, sjalottløk og gulrøtter på sterk varme. Legg kjøttet, grønnsakene, persille og krydder i en dyp gryte og hell Stout over. Tilsett vann til det dekker maten helt.
Stek i ovnen på 90 grader i minimum 9-10 timer. Kan ved fordel settes i ovnen natten over.
Når det hele er ferdigstekt, siler du av stekesjyen og reduserer den til saus på lav varme.
Selleri
Oppskrift
2 sellerirøtter
300 g grovt salt
Skjær bunn og topp av sellerien. Rens og fjern tråder og jord og fordel saltet i en ildfast form. Sett sellerien oppå saltet.
Stek i ovnen på 160 grader i ca. 40 minutter eller til sellerien er myk i midten. Porsjoner sellerien i grove stykker.
Einebærkrem
Oppskrift
3 dl Rørosfløte
6 einebær
2 laurbærblad
3 sjalottløk, hakket
3 pepperkorn
1 hvitløksfedd
1 pakke Rørosrømme eller nyr
Salt og nykvernet pepper
Kok opp fløte, løk og krydder. Sil av og avkjøl fløten.
Før servering blander du fløten med rømme/nyr. Varm opp ved lav varme i en gryte, den må ikke koke. Smak til med salt og pepper.
Tips: Server retten med fritert grønnkål. Det har en fantastisk smak og kan også nytes som snack.
Ølanbefaling:
Kinn – Sjelefred, 4,7 %
Dette er et mørkt engelsk, men relativt lett brown ale. Det har toner av karamell, mørk malt, nøtter og et hint av røyk. Den søtlige maltsmaken trekker frem sødmen i kjøttet, mens røyksmaken og den lette bitterheten går godt til den mer smakskraftige sellerien og saltet i den friterte grønnkålen.
Foto: Monica Friedrich
Styling: Thilde Gilling