Biff tartar
Oppskrift (4 personer)
600 g skrapet/kvernet biff av oksekjøtt *
1 stor løk, finhakket
1 glass kapers, avsilt
1 stor kokt rødbete, i små terninger
1 lite glass sylteagurker, skjær agurkene i små terninger
4 rå eggeplommer
Del kjøttet i 4 like store deler. Form dem til runde biffer. Anrett biffene på separate tallerkener. Lag en fordypning i biffene, og plasser de rå eggene i dem. Server biff tartar med kapers, løk, rødbeter og sylteagurker + en pepperkvern med sort pepper.
* Å skrape kjøtt vil si at du tar rent oksekjøtt uten fett og sener, fra mørbrad, flatbiff eller bankebiff, og skraper det med en skarp kniv langetter kjøttfibrene slik at du får en rød og delikat masse.
Biff tartar er en klassisk fransk bistrorett. Den hadde sitt gjennombrudd her til lands på 80-tallet. Noen kaller det mannemat, men her i redaksjonen får alle vann i munnen når vi kverner opp kjøttet og serverer en nydelig tartar. Det viktigste er å behandle det rå kjøttet skikkelig og ikke minst sørge for at arbeidsplassen din på kjøkkenet er hygienisk.
SYLTEAGURK
Oppskrift
1 kg sylteagurk, hel (drueagurker)
Saltlake:
100 g salt per l vann
Eddiklake:
1 l eddik, 7 %
250 g sukker
2 laurbærblad
1 ts hel nellik
2 ss sennepsfrø
1 ts hel pepper
2 ss sukker
2 ts salt
Skyll og tørk agurkene godt. Rør sammen salt og vann til saltet har løst seg opp. Legg agurkene i saltlake og la dem ligge 1 døgn. Ta agurkene opp av saltlaken og tørk dem. Kok opp eddik og sukker, tilsett krydderet og avkjøl deretter laken. Når den er kald heller du den over agurkene. La de ligge i 1 uke. Sil deretter laken ned i en gryte, kok den opp og avkjøl den. Legg agurkene på rene og skåldede glass og hell den kalde laken over. Legg lokk på glassen og oppbevar sylteagurk mørkt og kjølig.
Sylteagurk er lett å lage selv!