Carpaccio med kapers
Oppskrift (4 personer)
300 g indrefilet av okse
100 g cornichons
100 g store kapers
3 ss olivenolje
1 eggeplomme
1 ts dijonsennep
½ sitron, saften av den
1 bunt gressløk
Salt og nykvernet pepper
Carpaccio med kapers
Pakk oksefileten i plastfolie og la den ligge i fryseren i 1 time.
Ta den så ut og skjær den i så tynne skiver som mulig.
Dander filetskivene pent på fire tallerkener.
Rør eggeplommen sammen med sennep, sitronsaft, olje og smak til med salt og pepper.
Finhakk cornichonene og gressløken. Fordel dressingen over carpaccioen. Dryss cornichoner, gressløk og kapers over og server sammen med ristet brød.
FOCACCIA
Oppskrift (Langpanne)
30 fersk gjær
2 ss honning
6 dl lunkent vann
1 kg hvetemel
1 ss salt
1 dl olivenolje
1 ss havsalt
1 ss tørket rosmarin
100 g sorte oliven
Rør ut gjær og honning i det lunkne vannet. Jobb inn mel og salt. Elt deigen godt sammen. Dekk til deigen og la den heve i 1 time på et lunt sted.
Ta deigen ut på benken og elt den godt. Legg den i en smurt langpanne og press den ut med hendene slik at den dekker hele pannen. Etterhev i 20 minutter. Drypp olivenolje over og dryss på havsalt og rosmarin. Dytt deretter olivenene ned i deigen med jevne mellomrom. Stek focacciaen ved 180 grader i 15-20 minutter. Skjær den i firkanter og server.
HVITLØKSBRØD MED RØDLØK
Oppskrift
1 dl, pluss 2 ss extra virgin olivenolje
Ca. 2 dl varmt vann (45 grader)
1 ss honning
40 g tørrgjær
7 dl hvetemel
1/4 ts havsalt
1 rødløk, finhakket
4 hvitløksfedd, finhakket
1 håndfull ferske salvie- og persilleblader, finhakket
1 ss olivenolje
2 økolgiske sitronbåter
Rør 1/2 dl varmt vann og honning sammen. Rør ut gjæren. La blandingen hvile i 10 minutter. Kjør hvetemel og salt i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Tilsett 1 1/2 dl varmt vann og gjærblandingen. Kjør på middels hastighet til deigen slipper kantene. Smør inn en stor bakebolle med olje. Form deigen til en ball, og legg den i bakebollen. Snu deigen slik at den er dekket av olje.Dekk med plastfolie, sett på et lunt sted for å heve til det dobbelte, i ca. 1 time. Plasser en pizzastein hvis du har i ovnen. Hvis ikke kle en stekeplate med bakepapir Forvarm ovnen til 260 grader. Elt deigen i bollen. Dekk den til og og la den heve igjen til dobbelt størrelse i ca. 45 minutter. Del deigen i 4 like deler. Form hver del til en ball. Plasser på en melet benk, dekk med plastfolie, og la den hvile i 10 minutter.
Kjevle ut deigen til en rund form på ca. 20 cm. Overfør den til bakepapiret eller pizzasteinen. Vend løk, hvitløk og urter i 1 ss olivenolje, og fordel blandingen på midten av brødene. Skyv brødene over på steinen eller stekeplaten. Stek til brødene er gyldne i ca. 10-12 minutter. Press sitron over brødene og server.