Kjøttgryte
Oppskrift (4 personer)
600 g grytekjøtt av okse og svin
10 sjalottløk
6 hvitløksfedd, finhakket
4 laurbærblad
2 ss fersk timian
2 kvister fersk rosmarin
Ca. 1 ss sukker
4 dl rødvin
4 dl oksekraft
Salt og nykvernet sort pepper
Smør og olje til steking
Kjøttgryte
Forvarm ovnen til 150 grader.
Skjær kjøttet i passende biter og brun det i en gryte i olje og smør.
Skru ned varmen, skrell løken og tilsett den i gryten sammen med 1 ss sukker.
Stek videre, og pass på at sukkeret ikke brenner seg.
Tilsett hvitløk og fres lett.
Hell rødvinen i gryten og kok opp.
Rør godt slik at alt blander seg.
Hell kraften over og krydre med salt, pepper og urter.
Kok opp, legg lokk på og sett gryten i ovnen for å småkoke videre i ca. 1 ½ time.
Sjekk smaken og mørheten på kjøttet.
La det koke videre uten lokk hvis det er nødvendig.
Server med ris eller potetstappe til.
MIDDELHAVSGRYTE
Oppskrift (4 porsjoner)
Vi er glade i gryteretter med masse smak og karakter. Denne har smaker fra Middelhavet – tomater, urter, hvite bønner, hvitløk, sopp og velsmakende spansk chorizopølse.
300 g chorizo
2 rødløk
4 fedd hvitløk
5 store aromasopp i skiver
1 boks kokte store hvite bønner (400 g)
1 boks skåldede tomater (400 g)
Ca. 10 oliven uten steiner
Ca. 1,2 l oksekraft
Ca. 1 ts nykvernet sort pepper
En ss med tørkede middelhavsurter f.eks. oregano, basilikum, salvie
Olivenolje
Skjær pølsene i biter på noen få centimeter. Skjær soppen i tynne skiver. Hakk løk og hvitløk.
Stek pølsene i en stor gryte over middels varme til de får litt farge. Ta pølsene ut av gryten og brun løk og sopp til de får en vakker gulbrun farge. Tilsett pepper og krydder, deretter tomater, kraft, oliven, avrente bønner og pølser. Kok opp, reduser varmen og la det småkoke under lokk i 15-20 minutter. Smak til og tilsett ev. fersk bladpersille. Server med godt ferskt brød eller potetmos.