Svenske kjøttboller
Oppskrift (4 personer)
600 g kjøttdeig
1/2 dl brødrasp
1 dl melk
1 løk
2 egg
2 ss sirup
1 ss dijonsennep
1 ts tørket timian
Salt og pepper
1 ss smør til steking
2 ss olje til steking
Svenske kjøttboller
La brødraspet svelle i melken.
Skrell og finhakk løken.
Stek den myk i smør og la den avkjøle.
Rør den sammen med alle de andre ingrediensene.
Form små fine boller og stek i omganger i en stekepanne.
Server med brun saus, kokte poteter og tyttebærsyltetøy.
Søta bror har mye godt å by på i matveien – vi liker spesielt godt kjøttbollene deres og lager et nydelig fredagsfestmåltid med svenske kjøttboller.
HAMBURGER
Oppskrift (4 personer)
500 g renskåret oksekjøtt av bog eller mørbrad
1 ts salt
1 krm pepper
3/4 dl vann
Mal kjøttet på kvern eller findel det i en food processor. Bland det deretter sammen med salt og pepper i en arbeidsbolle. Tilsett bare såpass mye vann at farsen blir smidig. Form hamburgerne med fuktet hånd. Legg dem på en fjøl skylt med kaldt vann og hakk rutemønster på oversiden. Stek hamburgerne i varm panne med lite fett, 1-2 minutter på hver side. Legg dem i varme hamburgerbrød sammen med det du ønsker av tilbehør.
En klassisk hamburger serveres med majones eller ketchup smurt på den nederste halvdelen av brødet. Deretter legges et salatblad på før selve burgeren. Så følger ferske løkringer, skivet bifftomat og aylteagurk. Spanderer du en skive cheddarost i tillegg, har du en cheese burger.
Oppskrift på hamburgerbrød finner du her
Det er stadig kåringer i landets aviser om hvilke spisesteder som serverer de beste hamburgerne. Her på kulinarisk holder vi en knapp på de vi lager selv. Hamburgere kan du variere i det uendelige, men grunnoppskriften på selve burgeren og hvordan du steker den er avgjørende for smaken.