Kyllingkraft fra bunnen av
Oppskrift (Gir ca. 1 ¾ liter kyllingkraft)
2 kyllingskrog, fri for synlig fett
1 løk, grovhakket
1 gulrot i skiver
1 bit sellerirot, grovhakket
3 persillestilker
1 ts salt
1 ts hel hvit pepper
Kyllingkraft:
Del opp skrogene, og legg dem i en stor kjele sammen med grønnsakene. Hell over kaldt vann, nok til at det dekker, ca. 2 liter Tilsett salt og kok opp. Senk varmen slik at kraften trekker ved kokepunktet i 2 timer. Fjern skum ofte. Sil kraften over i en bolle, og sett den i kjøleskapet. Fettet vil stivne på toppen, slik at det blir lett å fjerne.
Ferdig kyllingkraft kan du helle på plastflasker og fryse til senere anledninger. Bruker du mye kraft i matlaging er et annet tips å redusere kraften for så å fryse den som isbiter. Da er kraften lett å benytte når du trenger det.
FISKEKRAFT
Oppskrift
2 kg fiskeben, avskjær eller hode
2 liter kaldt vann
2 kepaløk
1/2 sellerirot
1 pastinakk
2 ss hvit hel pepper
1/2 purreløk (kun den hvite delen)
1 fenikkel
2 laurbærblad
1 klype salt
- Rens fisken for blod og gjeller, del opp i grove biter.
- Rens og vask grønnsaker, del de opp i store biter og ha de i kasserollen med resten av ingrediensene.
- Tilsett vann og sett på varmen.
- Fjern skummet som samler seg på toppen etterhver og kok i 45 – 60 min.
- Sil av grønnsaker og fisk gjennom en fin sil.
- Avkjøl.
Legg urter, grønnsaker og pepper i en kjele. Tilsett fisk, og dekk det hele med kaldt vann, ca. 2 liter. Kok sakte opp, og fjern skum. Tilsett salt, og demp varmen. Kraften skal trekke ved kokepunktet i 20-30 minutter. Fortsett å skumme av. Sil kraften over i en bolle.
Fiskekraft kan oppbevares i Norges glass i en uke. Ferdig kraft kan også fryses til senere anledninger. Bruker du mye kraft i matlaging er et annet tips å redusere kraften for så å fryse den som isbiter. Da er fiskekraften lett å benytte når du trenger det.
KJØTTKRAFT
Oppskrift (Gir ca. 1 ¾ liter)
1 ½ kg kraftbein av okse
1 løk i båter
1 gulrot, grovhakket
1 purre, renset skylt og grovhakket
1 bit sellerirot. Skylt og grovhakket
1 ts hel sort pepper
Salt
(Kjøttkraft er fint å oppbevare på små brusflasker av plast i fryseren.)
Skyll kjøttbena og legg dem i en stor kjele. Hell over kaldt vann til dekker fisken, ca. 4 liter og kok sakte opp på svak varme. Skum godt av underveis, Tilsett salt, pepper og grønnsaker. Demp varmen og la kraften trekke i 3 ½ time, fortsett av skumme av ofte. Når kraften er ferdigkokt settes den i kjøleskapet. Fettet vil da legge seg på toppen og kan fjernes.
SKALLDYRKRAFT
Skalldyrkraft oppskrift (gir ca. 1 ¾ l)
1 ss olje
Skall fra 1 kg reker, krabbeskall, krabbeklør eller hummerskall
1 løk, grovhakket
1 stilk stangselleri i skiver
Salt og pepper
Varm oljen på middels varme i en stor kjele. Tilsett skallene og grønnsakene og fres dem under omrøring i et par minutter. Hell over kaldt vann slik at det dekker, ca. 2 liter. Kok opp, senk varmen og la kraften trekke i 20 minutter. Fjern skum fra overflaten. Sil skalldyrkraften over i en ren kjele.