Jack Daniels saus
– ypperlig glaseringsaus til nesten alt av kjøtt, perfekt til spareribs!
Oppskrift
1 hel hvitløk
1 ss olivenolje
300 g brunt sukker
2 dl ananas juice
1,5 dl vann
0,6 dl teriyakisaus
1 ss soyasaus
3 ss sitronsaft fra økologisk sitron
3 ss finhakket løk
3 ss Jack Daniels whiskey
1 ss finhakket ananas
1/2 ts kajennepepper
Jack Daniels saus del 1
Forvarm stekeovnen til 165 grader.
Ta av det ytterste skallet på hvitløken.
Kutt toppen av hvitløken slik at toppen på feddene er synlige.
Plasser hvitløken i en liten ildfastform og hell olivenoljen over hvitløken.
Dekk formen til med aluminiumsfolie, ev. tilhørende lokk, og sett formen i ovnen.
Hvitløken er ferdig bakt etter ca. 1 time i ovnen. Den har nå en myk konsistens.
Jack Daniels saus del 2
Bland sukker, ananasjuice, vann, teriyakisausen og soyasausen sammen i en sautepanne (stekepanne med høy kant).
Varm opp blandingen til det koker, rør konstant, sett så pannen på lav varme etter oppkokingen. La blandingen putre forsiktig.
Ta ut hvitløken fra ovnen og la den hvile til du kan ta på den med fingrene. Hvitløksfeddene kan nå klemmes ut fra hodet, de går nesten i oppløsning.
Ta 1 ss med hvitløk og bland den godt inn i sausen som putrer i pannen.
Bland sitronsaften, løken, Jack Daniels, ananas og kayennepepper inn i sausen og rør godt om.
La blandingen stå å putre til den er redusert med halvparten. Sausen skal ha en tykk og flytende siruplignende konsistens. Dette kan ta alt fra 20 til 50 minutter.
Tips: Jack Daniels sausen er raskere ferdig enn de fleste skulle tro. Pass på at du ikke reduserer den for mye. Sausen skal være flytende nok til å kunne bli helt over den ferdige retten. Varm saus flyter bedre enn kald, og denne sausen skal kunne serveres avkjølt.
Ønsker du sesamfrø i sausen, kan du tilsette dette rett før sausen tas av varmen.
Ha gjerne små skåler på bordet med saus som gjestene kan forsyne seg av.
Tekst/Foto: Knut Whist
Her finner du flere sausoppskrifter!