Sennepssaus til gravlaks
Oppskrift
25 g brunt sukker
2 ss eplesidereddik
2 ss dijonsennep
4 ss pølsesennep
2 1/2 dl mild olivenolje
1 ss fersk dill, hakket
Nykvernet salt og pepper
Bland sukker, sennep i en bolle. Tilsett olivenolje i en stråle mens du rører. Til slutt røres eplesidereddik og dill inn, og sausen smakes til med salt og pepper.
Oppbevar sennepssaus i lufttett beholder i kjøleskapet.
Her finner du oppskrift på gravlaks!
Foto: Monica Friedrich
Graving av laks
Oppskrift
1 hel laks, frossen, ev. ørret
1/2 dl salt
6–7 toppede ss sukker
8–10 hvite pepperkorn
1 stor bunt dill
Cognac eller armagnac
Gravlaksen er en smal sak å lage selv! Fileter fisken mens den ennå er litt frossen. Ryggbenene tas med tang eller pinsett. Del filetene i to, skyll i kaldt vann og tørk filetene godt med kjøkkenpapir.
Pensle filetene med Cognac. Bland salt, sukker og pepper og gni blandingen godt inn i filetene. Legg filetene kjøtt mot kjøtt i en form og legg en fjel oppå. Dekk formen med aluminiumsfolie, og bruk en kasserolle med vann som press. Sett gravlaksen i kjøleskapet og la den stå i et døgn. Deretter snur du filetene rygg mot rygg. Snu så hvert døgn i 4–5 dager. Pakk gravlaksfiletene inn i matpapir og legg dem i plastposer før du fryser dem ned.
Server gjerne gravlaks med sennepssaus!
LETTSALTET TORSK MED BACON OG ERTER
Oppskrift (4 personer)
1 kg lettsaltet torskefilet
250 g bacon, et helt stykke
2 pk frosne selskapserter
200 g smør
Salt og nykvernet pepper
Skjær baconet i små terninger og stek dem i litt smør i pannen til de er gylne. Kok opp lettsaltet vann, legg i ertene og la dem få et oppkok. Hell av kokevannet, tilsett 100 g smør og mos ertene lett. La gjerne noen av dem være hele for estetikkens skyld. Smak til med salt og pepper. Del torskefileten i 4. Kok opp vann (uten salt), legg i fiskestykkene, de tykkeste først. Kok opp, og trekk gryten bort fra platen og la fisken trekke i 7-8 minutter. Ta opp fisken og legg den på et kjøkkenhåndkle på en tallerken, slik at overflødig vann trekkes ut. I mellomtiden smelter du 100 g smør Fordel ertepureen på 4 tallerkener, legg torskestykkene oppå og strø deretter baconet over. Server med det smeltede smøret og kokte poteter.
Foto: Monica Friedrich
Styling: Kjersti Edvartsen
Vinanbefaling:
Til denne torskeretten passer det best med en fyldig hvitvin som har et moderat eikepreg. Domaine des Deux Roches Macon-Villages fra Burgund i Frankrike, har en fruktig duft av sitrus, honning og hint av eik. Smaken er fyldig, rik og fruktig med en lang myk ettersmak.
Navn: Domaine des Deux Roches Macon-Villages
Varenr. 9107401
Pris: 162 kr