Løksuppe
Oppskrift (4 personer)
6 løk (ca. 1/2 kg)
1 ss smør
2 ss sukker
1 l hønsekraft
1 dl hvitvin
1 ts salt
1 krm hvit nykvernet pepper
1/2 krm timian
2 laurbærblad
8 ristede grove baguetteskiver
1 dl revet hvitost
2 ss smeltet smør
Løksuppe
Skjær løk i tynne skiver, og stek den i smøret i en stor gryte. Dryss sukkeret på løken, og la den bli myk og gyllen. Tilsett kraft, vin og laurbærblad, og la suppen koke videre i ca. 15 minutter. Smak den til med krydder og hell suppen over i fire ildfaste former. Legg de ristede loffskivene oppå og strø på ost. Drypp så det smeltede smøret over osten. Løksuppen gratineres i stekeovnen ved 275 C.
Historie
Helt siden romertiden har løksuppe vært en populær rett som ble sett på som fattigmannskost. Løk var lett å dyrke og billig å kjøpe. På 1800- tallet ble den modernisert. Den ble tilsatt kraft, ristet brød, ost og karamellisert løk før den ble gratinert i ovn. Rundt 1960-tallet ble suppen populært i store deler av verden og den er fortsatt rimelig og god.
Her finner du flere nydelige supper!
HVITLØKSBRØD MED RØDLØK
Oppskrift
1 dl, pluss 2 ss extra virgin olivenolje
Ca. 2 dl varmt vann (45 grader)
1 ss honning
40 g tørrgjær
7 dl hvetemel
1/4 ts havsalt
1 rødløk, finhakket
4 hvitløksfedd, finhakket
1 håndfull ferske salvie- og persilleblader, finhakket
1 ss olivenolje
2 økolgiske sitronbåter
Rør 1/2 dl varmt vann og honning sammen. Rør ut gjæren. La blandingen hvile i 10 minutter. Kjør hvetemel og salt i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Tilsett 1 1/2 dl varmt vann og gjærblandingen. Kjør på middels hastighet til deigen slipper kantene. Smør inn en stor bakebolle med olje. Form deigen til en ball, og legg den i bakebollen. Snu deigen slik at den er dekket av olje.Dekk med plastfolie, sett på et lunt sted for å heve til det dobbelte, i ca. 1 time. Plasser en pizzastein hvis du har i ovnen. Hvis ikke kle en stekeplate med bakepapir Forvarm ovnen til 260 grader. Elt deigen i bollen. Dekk den til og og la den heve igjen til dobbelt størrelse i ca. 45 minutter. Del deigen i 4 like deler. Form hver del til en ball. Plasser på en melet benk, dekk med plastfolie, og la den hvile i 10 minutter.
Kjevle ut deigen til en rund form på ca. 20 cm. Overfør den til bakepapiret eller pizzasteinen. Vend løk, hvitløk og urter i 1 ss olivenolje, og fordel blandingen på midten av brødene. Skyv brødene over på steinen eller stekeplaten. Stek til brødene er gyldne i ca. 10-12 minutter. Press sitron over brødene og server.