Ostesuffle
Oppskrift (4 personer)
20 g smør
30 g hvetemel
125 g melk
40 g ost, f.eks. gruyere eller vellagret Jarlsberg
3 eggeplommer
¼ dl calvados
2 ts salt
2 g hvit pepper
3 eggehviter
1 ts
Sett ovnen på 190 grader. Smelt smøret i en tykkbunnet gryte. Hell i mel og rør godt rundt. Varm opp melken og slå den over meljevningen. Kok til røren begynner å slippe kantene. Ta gryten av varmen. Tilsett ost og rør til den smelter. Tilsett eggeplommer, calvados og krydre med salt og pepper. Krydre litt mer enn vanlig ettersom eggehviten i marengsen sper ut smaken. Visp eggehvite og sitronsaft til en marengs. Bland en tredjedel av marengsen i den varme ostemassen først og vend så inn resten av marengsen. Stekes i smurte porsjonsramekiner (ildfaste former) i ca. 8 minutter. Server med det samme.
BAKT CAMEMBERT MED LØKMARMELADE
Oppskrift
1 stor hel camembert, f.eks. Rustique
1 løk, skjært i terninger
2 ss olivenolje
3 ss soyasaus
2 ss rødvin
1 ts brunt sukker
Salt og pepper
Varm oljen i en stekepanne, legg i løken og tilsett salt og pepper. Når løken begynner å bli gylden, tilsett soyasaus, rødvin og sukker. La det simre til sausen blir mørkere og tykner litt.
Lag et rutemønster på toppen av osten, og pakk den inn i bakepapir. Sett den på rist midt i en forvarmet ovn (220 grader) i ca. 10-15 minutter. Server med løkmarmeladen i tillegg til godt brød, som fransk landbrød eller baguett og selvfølgelig god vin. Vi anbefaler en Chablis premier cru eller en Chenin Blanc.
OSTEKAKE MED BRINGEBÆR
Bunnen:
140 g grahamkjeks
80 g smeltet smør
Fyllet:
500 g kremost, romtemperert
200 g brunt sukker
4 egg, romtempererte
1 dl rømme, romtemperert
2 ss hvetemel
1 ss revet økologisk sitronskall
2 ts vaniljeekstrakt
2 dl bringebær
Forvarm ovnen til 180 grader. Smør en 16 cm stor springform med smør, og kle bunnen og sidene med et dobbelt lag aluminiumsfolie. Knus kjeksen i en food processor og tilsett det smeltede smøret. Press kjekssmulene jevnt ned i formen og opplangs sidene. Dekk til formen og sett den i kjøleskapet mens du lager fyllet.
Visp kremost, sukker, hvetemel og sitronskall sammen til en jevn masse i en kjøkkenmaskin. Tilsett vanilje, og deretter egg, et om gangen, og visp videre på lav varme til eggene er godt innarbeidet. Tilsett rømmen og visp den inn.
Hell fyllet i springformen, og sett den i en større form eller i en langpanne. Hell kokende vann i den større formen, slik at det dekker halveis opp på den minste formen. Stek i 45 minutter, og reduser deretter temperaturen til 160 grader og stek videre i 30 minutter. Dekk ostekaken med bakepapir hvis det ser ut til at den er i ferd med å bli brun på toppen. Slå av ovnen, men la ostekaken stå i ovnen i 30 minutter med døren åpen. Ta ostekaken ut og la den avkjøles helt før du setter den i kjøleskapet. Kaken bør helst stå i 4-5 timer, gjerne over natten. Pynt ostekaken med bringebær og dryss med siktet melis om ønskelig.