Pære- og tranebærpai
Oppskrift (ca. 30 cm i diameter)
Deig:
100 g smør
7 dl hvetemel
2 ss sukker
1 ss sitronsaft
1-2 ss vann
En økologisk sitron, skallet av den
En klype salt
Riv sitronskallet veldig fint. Bland mel, salt, sukker og sitronskall sammen. Elt terninger av kaldt smør inn i melblandingen inntil den er lett smulete. Tilsett sitronsaft og elt raskt til en jevn deig. Tilsett vann etter behov. Klapp deigen til en tykk avrundet form på en bakepapirkledd stekeplate og sett den i kjøleskapet innpakket i plastfolie.
Deigen kan også lages i en kjøkkenmaskin, men det er enkelt å lage den for hånd. Mens deigen hviler lager du fyllet:
350 g gule pærer, skåret i skiver
½ vaniljestang
50 g smør
Ca. 1 dl akaciehonning (juster ift. til smak)
50 g tørkede tranebær
Vask pærene og skjær dem i skiver. Smelt smøret i en kjele, tilsett honning og vaniljestang og frø. La blandingen putre til den tykner. Legg i pæreskiver og tranebær og bland godt. Ta kjelen bort fra varmen og la blandingen avkjøles. Fjern vaniljestangen og smak ev. til med mer honning.
Legg et stykke bakepapir over deigen og kjevle den til en ca. 30 cm bred sirkel. Hvis nødvendig, bruk litt mel til hjelp. Legg pæreblandingen i midten av deigen, og brett kantene innover som vist på bildet. Smør overflaten med litt honning og strø litt sukker over. Stek ved 200 grader i 20-30 minutter eller til paien får en gylden farge.