Lasagne
Oppskrift (4 personer)
Kjøttsaus
Oppskrift
600 g kjøttdeig
1 løk
3 fedd hvitløk
2 gulrøtter
Olivenolje, mild type
1/2 potte basilikum
2 bokser skåldede tomater
Salt og nykvernet pepper
200 g revet parmesanost
Hvit saus til lasagne
30 g smør
3½ ss hvetemel
6 dl kokende melk
½ ts grovt salt
Nykvernet hvit pepper
½ ts revet muskatnøtt
150 g revet hvitost, f.eks. Jarlsberg
I tillegg:
250 g forkokte lasagneplater
Smør til smøring av formen
200 g revet parmesan
Kjøttsaus til lasagne:
Finhakk løk og hvitløk, og riv gulrøttene. Varm olivenoljen i en stor gryte og stek løk, hvitløk, løk og gulrøtter. Tilsett kjøttdeigen og brun den. Tilsett tomater og basilikum og kok videre i 30 minutter. Smak til med salt og pepper.
Hvit saus til lasagne:
Smelt smøret i en tykkbunnet gryte. Tilsett mel og rør det godt sammen. Ha halvparten av melken i. Når sausen koker tilsettes resten av melken litt om gangen. Deretter tilsetter du muskat og ost. La sausen koke til den er jevn og fin, og smak til med salt og pepper.
Smør en ildfast form med smør. Legg platene, kjøttsaus og hvit saus lagvis i formen. Det øverste laget skal være hvit saus.
Stek formen midt i ovnen til overflaten er gylden, ca. 35 minutter ved 200°. Parmesanen strøs over toppen de siste 5-7 minuttene.
Lasagne – med gode hvitløksbrød til er dette himmelsk godt. Lager du dobbel porsjon av kjøttsausen, kan du bruke den til spaghetti senere i uken.
PASTA
Pastaguide
Hvorfor passer pesto best til lange pastatyper som spaghetti, og sauser med store biter best til typer med hulrom? Her gir vi deg en liten guide som forhåpentligvis vil gjøre deg litt klokere, og føre til at du lager enda bedre pastaretter!
Pasta finnes i mange ulike former, men ingrediensene er alltid de samme. Det finnes to grunntyper av pasta; mel- og vannpasta og eggepasta, og det er viktig å kjenne til de ulike egenskapene og bruksområdene for å få maksimal smak. Til mel- og vannpastaen brukes durumhvete, en meltype med høyt gluteninnhold som kalles semolina. Den er fast og passer godt til pikante sauser og de som er basert på olivenolje. Den andre typen lages av meltypen som kalles Tipo 00 og egg. Den suger opp sauser bedre, og passer derfor bedre til smør- og fløtebaserte sauser, samt til mildere sauser som passer til den myke konsistensen. Å parre smak med konsistens er også en kunst. Den samme sausen kan bli en middelmådig rett eller en kulinarisk opplevelse avhengig av hvilken type og form du bruker.
Pasta lunga
Det vil si lang pasta. Den er lagd av mel og vann og egner seg best til tomatsauser og sauser basert på olivenolje. Som en pekepinn skal alle ingrediensene i sausen følge med den lange pastaen når den snurres med en gaffel.
Typer: Spaghetti, spaghettini, capelli D´angelo, linguine og bucatini
Sauseforslag: Pesto, erbe, carbonara
Fettuce
Eller bånd er såkalt eggepasta. Lager du den ikke selv, er det best å kjøpe den tørkede varianten, da «fersk» eggepasta ikke alltid er av den beste kvaliteten.
Typer: Tagliatelle, fettuccine, pappardelle, pizzoccheri,tonnarelli, taglionini og paglia e fieno
Sauseforslag: Alfredo, melone, coi fegatini
Tubi
Pasta i rørform er veldig mettende og passer godt til mange forskjellige sauser. Hulrommene i de større rørene er perfekte til å fange opp biter i sauser. Tubi er en av de få typene mel- og vannpasta som også passer til fløtebaserte sauser. De største rørene egner seg best til å fylles og gratineres.
Typer: Penne lisce, penne rigate, penne ziti lisce, penne ziti rigate, pennoni lisci, pennoni rigati, garganelli, elicidali, cavatappi, maccheroni lisci, maccheroni rigati, boccolotti, denti d´elefante, chifferi lisci, chifferi rigati, rigatoni, millerighe, gigantoni
Sauseforslag: All´arrabbiata, prosciutto e asparges, boscaiola, salsiccia e ricotta, ragu di agnello
Forme speciale
Gjennom tidene har italienske pastaprodusenter stadig kommet opp med nye kreative pastaformer. De vi nevner her er perfekte til sauser med store biter, da de fanger opp bitene med hulrommene.
Typer: Conchiglie, farfalle, orechiette, lumache,radiatore, fusili, strozzapretti, ruote di carro.
Sauseforslag: Al salmone, salsiccia e panna,corti alle zucchine, porcini e peperoni, carro con peperonata.
Pasta per ministre
På norsk pasta til suppe. Brukes oftest i hjemmelagd kjøttkraft og lages i former som ligner på riskorn, melonkjerner, pepperkorn, sopp og stjerner.
Typer: Risoni, alfabetini, orzi, anelli rigati, anellini, stelline, funghetti, lumachine.
Suppeforslag: Kjøttkraft, minestra alla romana, minestrone.
Pasta ripiena
Fylt pasta og pasta i lag stekt i ovn er ikke bare mettende, men også høyst elegant. Det viktige her er å passe på å tilpasse typen fyll til formen på pastaen.Den må ikke bli et skjulested for fyllet, men være en vesentlig del av retten. Typer: Ravioli, pansoti, tortellini, canneloni, cappelletti
Forslag til fyll:Søtpotet, persille og mortadella, Ricotta, kjøttdeig og løk, spinat, ricotta og skinke, potet og eple.
SLIK LAGER DU DIN EGEN PASTA
Det er enkelt å lage sin egen pasta, og du trenger nødvendigvis ikke en pastamaskin. En del italienere vil faktisk hevde at den beste pastaen er kjevlet ut med håndkraft. Her får du en grunnoppskrift på hjemmelaget fersk pasta med egg som du kan bruke til for eksempel spaghetti, tagliatelle, papardelle, ravioli og tortellini.
Oppskrift (4-6 personer)
500 g durummel
3 egg
Vann
Den generelle regelen er et egg for hver 100 g mel, men hvis du lager en porsjon som er større enn 300 g mel og tre egg, er det lurt å spe ut med vann. Det gjør deigen lettere å jobbe med. Til 500 g mel trenger du 350 ml væske. Hell eggene opp i et målebeger og tilsett vann. Lag en bunke av melet med en grop i midten. Hell egg og vann ned i gropen. Bland melet og vannet, først med en gaffel, og deretter med hendene.
Når deigen er elastisk og ensartet, skal den hvile i kjøleskapet i et fuktig kjøkkenhåndkle eller i plastfolie i en halv time. Deretter kjevler du ut deigen. Hvis du gjør det med håndkraft, bruker du en kjevle til å få deigen så tynn som mulig. Deretter har du litt mel på begge sider og skjærer den ut til pasta i passende bredde. Bruker du en pastamaskin, ruller du først deigen ut i plater til den har en passende tykkelse – hvor tynn er et spørsmål om smak. Prøv deg frem, og rull pastaen gjennom maskinen som skjærer den ut i den formen du velger. La pastaene tørke på et kjøkkenhåndkle i 30 minutter før du koker dem.
Legg pastaen i saltet fosskokende vann og la den koke i 2-3 minutter.