Makaroni og ost (mac and cheese)
Oppskrift makaroni og ost (6 personer)
600 g makaroni
5 ss smør
6 ss hvetemel
6 dl helmelk
150 g revet gruyere
150 g revet cheddar
1/4 ts kajennepepper
Salt
Makaroni og ost:
Forvarm ovnen til 200 °. Smør en stor ildfast form eller 6 ildfaste porsjonsformer. Kok makaronien etter anvisning på pakken. Hell av vannet. Smelt smør i en gryte, rør inn melet og la det putre i et par minutter. Hell i litt melk om gangen, og la det koke opp mellom hver gang. Smak til med salt og kajennepepper. Legg i osten og rør den godt inn. Trekk gryten av varmen. Hell makaronien i og bland med sausen. Hell blandingen over i ildfaste former, og stek i ca. 15 minutter.
Makaroni og ost, eller Macaroni and cheese som amerikanerne kaller det fant veien til USA, via den fremtidige presidenten Thomas Jefferson. Han hadde spist macaroni både i Paris og i Nord-Italia. Senere begynte han å importere både macaroni og parmesan til USA, og serverte mac and cheese på en statsmiddag i 1802.