Sommerpasta til middag
Noen ganger kan du ta deg en pause fra grillen, lag en fantastisk og sommerlig pastarett i stedet.
Tekst/Foto/Kokk: Knut Whist / Jonas Alexander Hagman
Pastaretter er ofte enkle og raske å lage fra bunnen av. Om du selv lager pastaen eller benytter tørket pasta handler om smak og behag. Noen ønsker at konsistensen på pastaen skal være hard, mens andre foretrekker myk. Al dente sier italienerne om ønsket konsistensen på pasta, oversatt betyr det som tannen eller hard utenpå og myk inni. Det er hvordan du liker den som er best.
Nesten alt av råvarer kan kombineres med pasta, her er det bare kreativiteten som er til hinder. Nå om sommeren er det fint med litt lettere mat, da kan kanskje carbonaraen vente til høsten kommer. Det å blande inn saus i pastaen før du serverer den gjør at den ofte kan bli kompakt. Lag heller pasta og saus hver for seg slik at du kan montere retten rett før den serveres til gjester. Eller settes hver for seg på bordet slik at gjestene forsyner seg selv om du vil. Et tips til for hvorfor man bør lage pasta og saus hver for seg er fordi da kan du koke opp ny pasta neste dag og benytte samme saus dersom det blir noe rester til overs. Her får du fem helt forskjellige sommerlige pastaretter og en vinanbefaling på rødvin til pastarettene.
Rødvin til pasta
California-vinen Red Rock Zin er en rødvin med veldig lite sukker. Den akkompagner pastarettene perfekt med sin fruktighet og forsiktige motstand. Denne rødvinen er dyrket på Zinfandeldruen fra California. Druene kommer fra Central Valley, hvor vinstokkene er gamle og jordsmonnet er rødt og vulkansk, dekket av store steiner. Denne vinen byr på tydelige dufter av røde bær, innslag av urter, vanilje og et hint av sevje. Dette gjør den rik og fruktig med myke tanniner. Vinen har under fem gram sukker per liter og sammenlignet med andre Zinfandler i Norge med 12 gram per liter er dette et lavt sukkerinnhold. Rike, fruktdrevne, røde viner behøver ikke mye sukker for å være sjarmerende. Denne vinen er perfekt til sommerlige pastaretter.
Varenummer 10185306 | Pris 389,90,-
Ostedrøm, en pastagrateng
Oppskrift (4 personer)
600 gr Amorosi pasta (lange makaroni)
200 gr (1 hel) Brillat Savarin
50 gr revet parmesan
100 gr revet Grüyer
100 gr Gouda
4 ss finkuttet persille
4 ss finkuttet baslikum
Ostedrøm, en pastagrateng for kravstore mac`n cheese elskere. Her er det bare å nyte mens du ubevisst nynner når du spiser.
- Kok pastaen og ta den ut når den fortsatt er litt hard og har litt tyggemotstand. (rett før den blir al dente)
- Riv Grüyer, Gouda og parmesan ost, og sett til siden.
- Når pastaen er ferdig kokt sil av vannet.
- Vend inn Grüyer, Gouda, parmesan og urter i pastaen. Grav så ut den flytende delen av Brillat Savarin og vend den inn i blandingn, kast skorpen (red. eller spis den). Husk å spar på litt av osten til gratinering.
- Ha blandingen over i en ildfast form og strø resten av osten på toppen av pastaen.
- Gratiner i ovn til du får litt gyllen farge på toppen på 240 grader i 5 – 7 minutter.
Voila, server ostedrøm, en pastagrateng med skje eller gaffel. Denne retten passer fint å dele som en litt kraftig forrett eller kan med hell serveres på ett godt tapas bord. Pynt gjerne med en rosmarinkvist.
Spicy vegetar pasta i tomatsaus
Oppskrift (4 personer)
12 stk småløk
1 gulrot
1/4 sellerirot
2 hvitløksfedd, finhakket
20 stk cherrytomat i div farger, delt i 2
1 boks polpa tomater
3 ss tomatpuré
1/2 potte basilikum
1/2 potte oregano
6 grønne asparges
250 gr mozzarella
500 gr fusilli pasta (gjerne i flere farger)
1 ts chipotle
1 ts sukker
Salt og pepper
Olivenolje til steking
- Stek småløk, gulrot og sellerirot i olivenoljen til de blir gyllene. La løkene være hele. Når de får farge, ha på litt sukker og finhakket hvitløk, og stek litt til.
- Del cherrytomater på midten.
- Ha på tomatpuré og la surre 1 minutt, på lav varme. Ha deretter oppi polpa, cherrytomater delt i to og 1 desiliter vann.
- La sausen koke forsiktig i 20 – 30 minutter med omrøring.
- Knekk av nederste del av aspargesen der den naturlig knekker. Vask og rens asparges, del de i to på midten på langs for fine lange asparges.
- Plukk basilikum og riv mozzarella i passe biter med hånden.
- Smak til saus med chipotle, salt, pepper og litt sukker om det behøves.
- Kok pasta og sett til siden.
- Vend sausen inn sammen med pastaen og server spicy vegetar pasta i tomatsaus med mozzarella i biter og frisk basilikum på toppen.
Pasta med ferske reker og ricotta
Oppskrift (4 personer)
300 gr ferske reker
2 dl fløte
1/2 ts hvitvinseddik
1/2 vårløk
1/2 pose spinat
1/2 fenikkel
100 gr frosne erter
Finkuttet persille
1/4 boks ricotta
Revet parmesan
500 gr tagliatelle
1 ss smør
Salt og pepper
- Vask og kutt alle grønnsakene i lange strimler på ca 5 – 7 cm (Bruk kun nederste delen på vårløken)
- Rens reker for skall
- Vask spinaten
- Varm opp smør i en kjele og stek fenikkel og vårløk lett, ha på hvitvinseddik og la den fordampe, ha deretter i fløten og la koke i 5 – 10 minutter på lav temperatur.
- Sett på vann til pasta og kok tagliatelle ferdig.
- Ta kjelen av varmen når sausen tykner og tilsett, spinat, reker, persille og erter, varm i 1 minutt.
- Til slutt tilsett ricotta og parmesan og bland pastaen inn med sausen.
- Server pasta med ferske reker og ricotta med litt ekstra parmesan og ricotta på toppen, evt ved siden av som gjestene kan forsyne seg med.
Pasta roza er italiensk gourmetpasta
Oppskrift (4 personer)
400 gr røkt hel bacon
1 stor gul løk
4 – 5 aromasopp
2 hvitløksfedd
1 rød chilli
1 liten boks tomatpuré
3 dl fløte
100 gr frosne grønne erter
1/2 potte oregano finkuttet
Revet parmesan
2 ts paprikapulver
Chipotlekrydder
500 gr penne pasta
- Kutt og stek bacon i en kjele. Når det er ferdig brunet ha oppi løk, hvitløk, sopp og chilli og stek videre i 2 minutter på middels varme.
- Hell i tomatpuré og stek i 1 minutt, hell på fløten og rør godt sammen.
- Ha deretter i erter, oregano, paprikapulver og evt. chipotlekrydder for mer styrke (anbefales).
- La det småkoke på lav temperatur til sausen tykner i 10 – 15 minutter, smak til med salt og pepper.
- Kok pastaen ferdig, sil og sett til siden. (Følg anvisningen på pakken)
- Vend så blandingen forsiktig inn med pastaen og server pasta roza med revet parmesan på toppen.
Farfalle med entrecôte
Oppskrift (4 personer)
300 gr entrecôte av storfe
100 gr linser
1 gul løk
1 hvitløksfedd
1/4 sellerirot
1 gulrot
laubærblad
1/4 potte timian
1/2 dl rødvin
3 dl vann
10 flak grüyer ost
500 gr farfalle pasta
Olje til steking
Salt og pepper
- Kutt opp entrecôte i biter på 2 x 2 centimeter.
- Vask og rens alle grønnsaker, kuttes i biter på 2 x 2 centimeter.
- Finkutt hvitløksfeddet.
- Sett en gryte på sterk varm, tilsett litt olje, stek deretter kjøtt til det er brunet, ha deretter oppi løk, hvitløk, gulrot, linser, sellerirot, laubærblad og timian. Rør det godt rundt så det ikke svir seg.
- Hell på rødvin og la det koke i 1 minutt, ha deretter oppi timian og vannet, pass på at vann dekker godt over grønnsaker og kjøtt med minimum 1 centimeter. Tilsett gjerne mer vann om du trenger.
- Reduser varmen og la dette småkoke i 25 minutter, blir væsken veldig redusert har du på litt mere vann.
- Smak til med salt og pepper.
- Kok farfalle som anvist på pakken og sil av vannet.
- Vend sausen i pastaen og server farfalle med entrecôte med flak av grüyer ost eller revet grüyer.
Slik lager du din egen pasta
Oppskrift (4-6 personer)
500 g durummel
3 egg
Vann
Den generelle regelen er et egg for hver 100 g mel, men hvis du lager en porsjon som er større enn 300 g mel og tre egg, er det lurt å spe ut med vann. Det gjør deigen lettere å jobbe med. Til 500 g mel trenger du 350 ml væske. Hell eggene opp i et målebeger og tilsett vann. Lag en bunke av melet med en grop i midten. Hell egg og vann ned i gropen. Bland melet og vannet, først med en gaffel, og deretter med hendene.
Når deigen er elastisk og ensartet, skal den hvile i kjøleskapet i et fuktig kjøkkenhåndkle eller i plastfolie i en halv time. Deretter kjevler du ut deigen. Hvis du gjør det med håndkraft, bruker du en kjevle til å få deigen så tynn som mulig. Deretter har du litt mel på begge sider og skjærer den ut til pasta i passende bredde. Bruker du en pastamaskin, ruller du først deigen ut i plater til den har en passende tykkelse – hvor tynn er et spørsmål om smak. Prøv deg frem, og rull pastaen gjennom maskinen som skjærer den ut i den formen du velger. La pastaen tørke på et kjøkkenhåndkle i 30 minutter før du koker den.
Legg pastaen i saltet fosskokende vann og la den koke i 2-3 minutter.