Makrell i tomat
Oppskrift
1/4 løk
300 g små tomater
100 g røkt makrellfilet, ev. peppermakrell
Skall fra 1 økologisk sitron
1 eggeplomme
1-2 ts nypresset sitronsaft
1 dl smaksnøytral olje
1 liten bunt hakket dill
Salt og pepper
Rens løken, og skjær den i små terninger. Halver tomatene. Plukk makrelllen i små biter. Fjern bena. Riv skallet av sitronen. Skill egget og hell plommen i en rørebolle. Hell 1 ts sitronsaft og litt salt ned i bollen, og pisk det lett sammen. Hell oljen i en liten mugge, og hell den i dråpe for dråpe mens du pisker. Når det begynner å ligne på majones kan oljen helles i i en tynn stråle mens du fremdeles rører. Tilsett sitronskall og dill, løk og makrell. Sett i kjøleskapet i inntil en halv time før servering. Rett før servering tilsettes tomatene, vend rundt, og smak til med salt, pepper og sitronsaft. Server med eller på rugbrød.
NUTELLA
Oppskrift
200 g mørk sjokolade, helst 70-85 % kakaoinnhold
75 g hasselnøttkjerner
1 boks søt kondensert melk
150 g mykt smør
Rist hasselnøttkjernene i ovnen ved 180 grader i 5-6 minutter til ytterlaget revner og blir sprø. Skrubb vekk de mørke hinnene. Finhakk nøttene. Smelt sjokoladen, og bland i nøttene, den kondenserte melken og smøret, og rør alt godt sammen. Fyll i glass og oppbevar i kjøleskapet.
MAJONES
Oppskrift
3 eggeplommer
1 ss vann
5 g salt
1 ss god hvit eddik eller sitron
4 dl solsikkeolje, etter smak
1/2 ss sennep
Nykvernet hvit pepper
Ha eggeplommene i en bolle sammen med vannet, og visp til blandingen er lys og skummende. Tilsett oljen i en tynn stråle, slik at det ikke blir for mye av gangen. Pisk inn eddik eller sitron.
Smak til med sennep og pepper.
Det er mye spennende du kan gjøre med majonesen. Du kan tilsett hvitløk, chili, dill, sitron eller paprikakrydder. Velg smaken som passer til det du skal bruke majonesen til. Majonesen kan sette en spiss på måltidet som får gjestene dine til å juble av begeistring, men mest av alt, du får den smaken du vil ha.