Sandwich
En sandwich er en enkel matrett som består av to brødskiver med et fyll i midten – typisk ost, kjøtt, grønnsaker, eller annet pålegg.
Foto/Tekst: Knut Whist
Begrepet sandwich kommer fra John Montagu, 4. jarl av Sandwich i England, som på 1700-tallet ønsket en matrett som kunne spises med én hånd, slik at han kunne fortsette å spille kort med den andre. Tjenestene hans lagde da en enkel rett ved å legge kjøtt mellom to skiver brød, og snart etter ble sandwich populært blant engelske matelskere.
Sandwichen har utviklet seg til å bli en favoritt i store deler av verden og finnes i utallige varianter. Fra amerikanske klubbsmørbrød og franske croque-monsieur til vietnamesiske bánh mì og italienske panini, kan en sandwich tilpasses både ulike smaker og kulturer. Enten den serveres kald eller varm, med tynn eller tykk brødsort, fylt med friske grønnsaker eller smeltet ost, er sandwichen en kulinarisk klassiker som stadig fornyes og nytes i alle former og fasonger.
Agurk- og trøffel sandwich
Oppskrift (4 personer)
8 skiver brød (etter ønske)
1 stor agurk
115 g majones
1 ss trøffelolje
1 ts sitronsaft
1 ts gurkemeiepulver
Salt og pepper
Smør til å smøre på om ønskelig
Fremgangsmåte agurk og trøffel sandwich
Lag først trøffel saus
- Ha majones, trøffelolje, sitronsaft, gurkemeie, salt og pepper i en bolle og bland det godt sammen.
Kutt agurken i tynne skiver.
Montering
- Legg 4 skiver på en ren overflate.
- Smør brødskivene med ett tynt lag smør.
- Fordel trøffelsausen jevnt over brødskivene.
- Legg agurkskivene på toppen av sausen så de dekker hele brødskivene.
- Ta de resterende brødskivene og legg de på toppen av agurken og press dette bestemt men forsiktig sammen.
- Velg om du vil kutte av skorpen og om du vil ha de i to, fire eller seks firkanter.
Anrett sandwichene på et fat og server. Denne retten er en del av menyen som er laget til Lipton Afternoon tea singles edition. Server gjerne sandwichene med en klassisk Lipton Earl Grey te som passer utmerket til denne kompbinasjonen.