Pisket krem
Oppskrift
1 ss sukker
1/2 ts vaniljesukker
3 dl kremfløte
Ha sukker og vaniljesukker i fløten, og visp til luftig krem. Den skal være litt fast, men ikke kornet.
EPLESTRUDEL
Oppskrift
8 ark filodeig
3 gule epler
1 ts kanel
4 ss sukker
1 ss brødsmuler
1 ts vaniljesukker
1 ss valnøtter, hakkede
1 ss rosiner
25 g smør + ekstra til pensling
Forvarm ovnen til 180 grader. Kle en stekeplate med bakepapir. Smelt smøret og kok eplene sammen med sukkeret til de er møre og smøret er redusert, ca. 8-10 minutter. Ta av varmen og tilsett rosiner, kanel brødsmuler, vaniljesukker og valnøtter og rør godt sammen. Legg et ark med filodeig på stekeplaten og pensle den lett med smør. Legg et ark til over og pensle med smør igjen fortsett slik at du i alt har 4 ark oppå hverandre. Del arkene i på midten. Legg halvparten av eplefyllet langs kortendene, og la det være en 3 cm bred bord rundt arket uten fyll. Brett borden innover og rull filodeigen sammen. Pensle toppen av eplestrudelen. Gjenta prosessen og lag en eplestrudel til. Stek eplestrudlene i 25-30 minutter til filodeigen er gylden og sprø. Sikt melis over og server!
RABARBRAGRØT MED VANILJESAUS
Oppskrift (6 porsjoner)
1 kg rabarbra
250 g sukker
6 dl vann
30 g potetmel
Kanel
Vaniljesaus:
1 vaniljestang
2 1/2 dl kremfløte
2 1/2 dl melk
80 g sukker
5 eggeplommer
Vask og rens rabarbraen for ytterlaget og skjær den i små biter. Kok i vann sammen med sukker til rabarbraen har gått i stykker. Rør potetmelet ut i litt kaldt vann, trekk gryten av platen og rør i potetmeljevningen. Gi så gryten et raskt oppkok. Strø litt sukker og kanel på toppen for å hindre at det danner seg snerk.
Del vaniljestangen på langs og ta ut frøene. Bland vaniljestangen og frøene fra den med resten av ingrediensene, og varm opp til vaniljesausen tykner under omrøring. Ta av varmen og sil. Avkjøl vaniljesausen under omrøring.
Fordel rabarbragrøt i passende dessertskåler eller glass, og hell vaniljesaus over.