Pesto
En god pesto lager du enkelt selv. Den smaker fantastisk og kan ikke sammenlignes med en du kjøper i butikken.
Oppskrift (4 personer)
1 potte basilikum
½ dl pinjekjerner
50 g parmesan
3 fedd hvitløk
1½ dl Montabes Frasca olivenolje
½ ts salt
¼ ts pepper
Rist pinjekjernene i en tørr panne på middels varme i et par minutter. Pass på slik at de ikke svir seg. Bland sammen basilikum, hvitløk og pinjekjerner i morter. Tilsett deretter oljen i en tynn stråle, litt om gangen og støt/rør mellom hver omgang. Bland til slutt inn parmesanen og smak til med salt og pepper.
Montabes Fresca
Passer perfekt som stekeolje og som smakstilsetting i salater, pesto og andre matretter. Oljen er presset fra frukttypen Picual og har høye mengder med enumettede fettsyrer og antioksidanter.
Her kan du kjøpe Montabes Fresca
Tekst/Styling: Kjersti Edvartsen
Foto: Monica Friedrich
INVITER TIL BRUSCHETTABAR!
Å be gjester til lunsj eller middag kan by på litt jobb, og det er ikke alltid tiden strekker til for å bruke en hel dag på kjøkkenet. Vil du imponere med noe nytt i matveien, men har ikke all verden av tid? Da kan vi anbefale deg å invitere dem på bruschettabar. Velg gode råvarer, og lag mesteparten av det lite tidkrevende tilbehøret kvelden før og du kan nyte tiden sammen med gjestene dine istedenfor på kjøkkenet.
Den internasjonale moteverdenen setter ofte trenden på flere områder enn klær og tilbehør. Som oftest vil de imponere i matveien også. En av de siste hitene er en såkalt bruschettabar, som blant annet var et hyppig innslag på siste New York Fashion Week. En bruschettabar lager du enkelt selv. Alt du trenger er grillet brød, et variert utvalg av sauser og pestoer basert på gode olivenoljer, kjøtt, et par typer ost, sopp og voila – det er klart til fest!
Bruschetta er en italiensk antipasto og er rett og slett ristet eller grillet brød, som bocadillo i Spania, crostini i Frankrike eller toast i Storbritannia.
– Tilbehøret er det som gjør brødet interessant og her er det viktig med gode råvarer og en fin presentasjon for å ta det til et festnivå. Mange har nok spist bruschetta med tomater, en såkalt bruschetta pomodoro, men i det italienske kjøkkenet finnes det endeløse varianter av pålegg og tilbehør, forteller Anners Bjerke som er spesialist på olivenoljer og stor fan av italiensk mat.
Anners er lidenskapelig opptatt av gode råvarer og ikke minst olivenoljer, som er basis i det italienske kjøkkenet. Han har komponert en rekke oppskrifter til enkelt tilbehør du kan servere sammen med gode skinker og oster. Oppskriftene er alle enkle og lite tidskrevende. Brødet er utgangspunktet, så han anbefaler å velge et av god kvalitet. Skjær det i skiver, pensle det med god olivenolje og stek det i en varm grillpanne i ca. 1 minutt på hver side til det får merker. Alternativt kan du legge det under grillelementet i stekeovnen. Legg brødskivene til side og gni dem inn med rå hvitløk. Legg tilbehøret i passende boller og server alt på et stort fat eller en fjøl sammen med brødet og la gjestene komponere sine egne bruchetta.
– Dette blir ikke bare et deilig måltid, det er også en fin måte å få folk til å engasjere seg og interagere med hverandre på, sier Anners Bjerke.
Tilbehør:
Ruccula
1 pakke Mozzarellaballer, 280 g
1 pakke Ricotta, 250 g
200 g Parmaskinke
200 g italiensk salami
Tomatsalat
Basilikumvinaigrette
Ertepesto
Karamellisert løk
Pesto
Balsamicostekt sopp
Tapenade
BRUSCHETTABAR OPPSKRIFTER
Bruschetta
Oppskrift (4 personer)
1 stort brød, skåret i skiver
2 hvitløksfedd
Montabes Frasca olivenolje til pensling
Skjær brødet i skiver, pensle det med god olivenolje og stek det i en varm grillpanne i ca. 1 minutt på hver side til det får merker. Legg brødskivene til side og gni dem inn med de rå hvitløksfeddene.
Tomatsalat
Oppskrift (4 personer)
4 modne tomater
1 hvitløksfedd
1 neve basilikumblader
1 ss Dominus Cosecha Tempana olivenolje
Salt
Kutt tomatene i små terninger og bland dem med salt, olivenolje og basilikumblader. Gjør dette minst én halv time før servering.
Basilikumvinaigrette
Oppskrift (4 personer)
1 sjalottløk, grovhakket
½ potte basilikumblader
1 hvitløksfedd
1,2 dl Masia olivenolje
2 ss rødvinseddik
1 ts salt
Nykvernet sort pepper
Ha alle ingrediensene i en food processor og kjør i et par sekunder til blandingen er glatt. Smak først og tilsett salt og pepper.
Vinaigretten kan stå i kjøleskapet i opptil tre dager.
Ertepesto
Oppskrift (4 personer)
300 g frosne selskapserter
1/2 potte basilikumblader
1 hvitløksfedd
1 dl revet parmesan
1 økologisk sitron, saften av den
3 ss Montabes Frasca olivenolje
½ ts chiliflak
Salt og nykvernet pepper
Legg basilikum, hvitløk, parmesan, sitronsaft og chiliflak i en food processor og kjør blandingen i 30 sekunder.
Tilsett ertene og kjør videre i 15 sekunder.
Smak til med salt og pepper.
Karamellisert løk
Oppskrift (4 personer)
4 store løk
3 ss brunt sukker
2 ss økologisk balsamicoeddik fra Modena
Smør og olivenolje til steking
Skrell og skjør løken i tynne skiver.
Smelt godt med smør i en dyp panne sammen med litt olivenolje.
La det smelte og legg i løken sammen med sukker og balsamico.
La løken steke på svak varme til den har falt sammen og begynner å bli brun, men ikke sprøstekt.
Det tar ca. 15-20 minutter. Rør godt innimellom.
Tekst/Styling: Kjersti Edvartsen
Foto: Monica Friedrich