Slik matcher du vin til thaimat!
Vann eller te er ypperlig drikke til Thailandsk mat, men det er ikke noe i veien for å velge øl eller vin ved spesielle anledninger. Det thailandske kjøkkenet er et kontrastens kjøkken. Det inneholder det sure, det søte, det sterke og det milde og det sprø og det kremete. Et utall typer krydder gjør det også til en utfordring å matche vin til thaimaten. I alle fall rødvin da alle krydrene gjør det krevende. Det at maten ofte inneholder en høy grad av sødme gjør det heller ikke enklere. Det mest opplagte valget er franske hvitviner som Alsace riesling, pinot gris og gewurtztraminer som er som skapt til thailandsk mat. De fås med flere grader av sødme og har også en markant syre som gjør seg spesielt godt sammen med den komplekse thaismaken.
Vinanbefalinger – vin til thaimat:
Gewurtztraminer
En herlig vin fra et kjølig jordsmonn. Den åpner seg fort og viser sitt rike full av blomster, tropisk frukt og har en slank og delikat kropp. Den er nokså tørr i avslutningen og er en himmelsk kombinasjon til curryretter. Den er perfekt som vin til thaimat.
Hugel Pinot Gris Tradition
Er en sjarmerende vin med sødmefull duft. Den er middels fyldig med toner av aprikos, honning, sitrus og har en fin nøttekarakter. Den er formidabel i kombinasjon med kylling.
Hugel Gentil
Denne smakfulle vinen bringer sammen den krydrede smaken av Gewurtztraminer, kroppen av Pinot Gris, finesse av Riesling, fruktaroma fra Muscat og den forfriskende karakteren fra Sylvaner. Syren i vinen er også viktig fordi den balanseres slik at de mest delikate thairettene harmoniseres med vinen.
Riesling
Perfekt vin til thaimat som har et syrlig preg av sitrus, mineralsk og floral aroma. Den fine balansen harmoniseres perfekt i f.eks. krydret nuddelsuppe.
Her finner du oppskrifter på thailansk mat!
Foto: Monica Friedrich
Styling: Karina Florentz