Thaimat – slik lages det!

Din guide til det thailandske kjøkken

ThaimatDen unike sammensettingen av smaker har gjort thailandsk mat (Thaimat) til en favoritt blant oss nordmenn. Sammen med kokkene Pratthana Silaporn og Phitsanu Pornjantaw gir vi deg her en innføring i det thailandske kjøkkenet slik at du kan lære deg å lage de mest eksotiske smaksbombene selv!

Thailand har opp igjennom historien vært spart for påtvungen innflytelse fra andre land – hverken før eller etter europeisk kolonialisering andre steder i verden, også av nabolandene. Dette betyr at Thailand har hatt en ubrutt mattradisjon, kun påvirket av frivillig utveksling og utvikling, noe som speiles i det kulinariske uttrykket. Ellers må vi helt tilbake til midten av 1300-tallet for å se de første sporene av de tradisjonene slik vi kjenner dem i dag.

Chili var da ikke en ingrediens. Den ble introdusert noen hundre år senere av portugisiske handelsfolk, som hadde den med seg fra Amerika. Underveis har thaiene også adoptert innslag fra både India (karri) og Kina (nudler og woken), for å nevne et par.

Under Kong Rama V, som regjerte sent på 1800-tallet ble det rojale kjøkken brakt ut til folket og omvendt. Denne joviale livsnyteren var selv en dyktig og innovativ kokk. Han lærte gjerne fra seg, så vel som han gjerne tok imot inspirasjon fra de stedene han besøkte.

At det ble til en slags fusjon mellom det rojale og det mer folkelige, gjorde kun gastronomien enda rikere, og den beste dannelsen en kvinne kunne få var å lære seg om gastronomi, fruktskjæring, borddekking og blomsterdekorasjon hos det kongelige hoff. Denne tradisjonen lever enda den dag i dag, men nå utenfor murene til slottet.

Thaimat:Foto: Monica Friedrich / Styling: Karina Florentz

Her finner du flere matkurs!

Prathana Silaporn - Nam Fah

 Pratthana Silaporn, er gründer av Oslorestauranten Nam Fah, og et naturtalent av en chef. Hun kommer opprinnelig fra Bangkok, der hun fikk tradisjonell thailandsk matlaging inn med morsmelken. Familien er en stor eksponent for tradisjonslæring og matkunnskap nedarvet fra skolen som kong Rama V, grunnla i år 1900.

Phitsanu Pornjantaw - Nam Fah

Phitsanu Pornjantaw er også veldig dedikert til den klassiske thailandske kokkekunsten. Nylig pakket han med seg carvingknivene sine og flyttet til Oslo for å jobbe på Nam Fah. Utdannelsen sin har han fra kokkeskolen Suan Dusit i Bangkok, og før han kom til Norge, jobbet han på det legendariske Oriental Hotel i Bangkok. Phitsanu er kjent for sitt spesiale, som er carving, dvs. å skjære dekorasjoner ut i frukt og grønnsaker, en disiplin han har adskillige gullmedaljer i fra konkurranser i Thailand.

Om oss

Kulinarisk.no er et mat- og drikkemagasin for alle som er glad i mat. Vi gir deg oppskrifter og inspirasjon til å lage mat- og drikke fra bunnen av. Det er den kulinariske opplevelsen og ekte matglede som er vårt fokus. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.