Thaimat – slik lages det!
Din guide til det thailandske kjøkken
Den unike sammensettingen av smaker har gjort thailandsk mat (Thaimat) til en favoritt blant oss nordmenn. Sammen med kokkene Pratthana Silaporn og Phitsanu Pornjantaw gir vi deg her en innføring i det thailandske kjøkkenet slik at du kan lære deg å lage de mest eksotiske smaksbombene selv!
Thailand har opp igjennom historien vært spart for påtvungen innflytelse fra andre land – hverken før eller etter europeisk kolonialisering andre steder i verden, også av nabolandene. Dette betyr at Thailand har hatt en ubrutt mattradisjon, kun påvirket av frivillig utveksling og utvikling, noe som speiles i det kulinariske uttrykket. Ellers må vi helt tilbake til midten av 1300-tallet for å se de første sporene av de tradisjonene slik vi kjenner dem i dag.
Chili var da ikke en ingrediens. Den ble introdusert noen hundre år senere av portugisiske handelsfolk, som hadde den med seg fra Amerika. Underveis har thaiene også adoptert innslag fra både India (karri) og Kina (nudler og woken), for å nevne et par.
Under Kong Rama V, som regjerte sent på 1800-tallet ble det rojale kjøkken brakt ut til folket og omvendt. Denne joviale livsnyteren var selv en dyktig og innovativ kokk. Han lærte gjerne fra seg, så vel som han gjerne tok imot inspirasjon fra de stedene han besøkte.
At det ble til en slags fusjon mellom det rojale og det mer folkelige, gjorde kun gastronomien enda rikere, og den beste dannelsen en kvinne kunne få var å lære seg om gastronomi, fruktskjæring, borddekking og blomsterdekorasjon hos det kongelige hoff. Denne tradisjonen lever enda den dag i dag, men nå utenfor murene til slottet.
Thaimat:Foto: Monica Friedrich / Styling: Karina Florentz
Her finner du flere matkurs!