Varm drikke til påske
Det smaker ekstra godt med varm drikke til påske enten du er på skitur, sitter ute i fjellet, i solveggen på hytta eller inne foran peisen å løser påskenøtter sammen med familien og venner. Denne påsken byr vi på et godt utvalg av oppskrifter med varm drikke som hvit sjokolade, lys sjokolade, kakao, kaffe, gløgg og eggnogg.
Foto/Tekst: Snorre Jøllanger // Studio Isidor / Knut Whist
American coffee
Oppskrift
2-3 dl varm svart kaffe
1 ts brunt sukker
4 cl Jack Daniel’s Tennessee Honey Whiskey Liqueur
Pisket krem*
Kaffebønner, Neon kakepynt, sjokoladedryss eller lignende til pynt.
Kaffe: God, sterk svart kaffe, gjerne malabar, brun bali eller java, ev. en americano.
Pisket krem: Kremen skal være litt flytende.
- Ha kaffe og sukker i et kaffeglass og rør ut sukkeret.
- Hell i likøren og rør godt rundt.
- Legg kremen forsiktig på toppen, gjerne med en spiseskje.
- Avslutt med pynten du vil ha, her kan du fint overdrive om du ønsker det.
- Server mens den er varm.
Foto/Kokk: Snorre Jøllanger // Studio Isidor / Knut Whist
Irish coffee
Det finnes mange oppskrifter på Irish coffee. Noen liker å røre sammen alle ingrediensene, andre foretrekker at kremen ligger som et tykt lokk på toppen og sukkeret i bunnen mens noen sverger til tynn krem på toppen.
Vi har valgt denne oppskriften på Irish coffee:
Oppskrift
4 cl Irsk whisky (gjerne Jameson)
Ca. 3 ts brunt sukker (etter smak)
God, sterk kaffe, gjerne malabar, brun bali eller java, ev. en americano
Pisket krem
Finrevet mørk sjokolade
- Ha whiskey og sukker i et Irish coffeeglass.
- Hell over kaffe og rør godt rundt.
- Legg kremen forsiktig på toppen
- Pynt med finraspet kokesjokolade, server mens den er varm.
Foto: Kulinarisk.no
Varm hvit sjokolade
– med lakris og flaksalt
Oppskrift (4 personer)
200 gr. hvit sjokolade
1 l lett-melk
16 cl Pure Lakrids*
Maldon flaksalt
Lakris eller sjokoladedryss
Pisket krem*
- Ha 1/3 av melken i en kjele og varm den opp til ca. 40 grader.
- Knus sjokoladen i små biter og legg den i.
- Visp det godt sammen til du får en jevn masse.
- Sett kjelen på en middels temperatur og tilsett resten av melken.
- Pisk/rør kontinuerlig i massen til det blir varmt, den skal ikke koke.
- Fyll opp et passende kaffeglass med varm sjokolade.
- Hell i 4 cl Pure Lakrids.
- Tilsett 1 krm* med flaksalt og rør et par ganger.
- Topp med pisket krem.
- Pynt med lakris eller sjokoladedryss, begge kan benyttes om det er ønskelig.
- Ha gjerne på litt flaksalt på toppen.
* krm betyr kryddermål som tilsvarer 1/5 av en teskje.
Oppskrift
1 ss sukker
1/2 ts vaniljesukker
3 dl kremfløte
Ha sukker og vaniljesukker i fløten, og visp til luftig krem. Den skal være litt fast, men ikke kornet.
Varm hvit sjokolade med lakris og flaksalt
Med Pure Larkrids og flaksalt i denne sjokoladen får du en fantastisk velsmakende og dessertlignende eliksir for de som elsker lakris.
*Pure Lakrids er bestillingsvare på vinmonopolet. Den produseres i Danmark. Den inneholder 16,4% alkohol og byr på ekte lakrissmak som passer ypperlig til drikker og desserter.
Foto/Kokk: Snorre Jøllanger // Studio Isidor / Knut Whist
Varm kakao med krem og marshmallows
Kakao hører så klart påsken til. Hva smaker vel bedre når du kommer inn rødsprengt i ansiktet av kulde og snø, enn en god kopp varm kakao med litt krem på toppen. Skap et uforglemmelig øyeblikk for barna, lag kakao med krem, marshmallows og kinderegg når de kommer inn fra skituren!
Oppskrift (4 personer)
5 ss kakao 100 %
5 ss sukker
1 l lett-melk
16 marshmallows
4 kinderegg el.
Pisket krem
- Ha kakao og sukker over i en kald kjele.
- Tilsett 1/3 av melken, visp det godt sammen til det blir en jevn masse.
- Sett kjelen på en middels temperatur. Pisk/rør kontinuerlig i massen, det skal ikke koke.
- Når det har blitt varmt, tilsetter du resten av melken i en tynn stråle samtidig som du visper dette godt inn.
- Fortsett og røre i kjelen frem til det har blitt varm kakao.
Fyll opp en passende kopp med kakao og legg ett tykt og godt lag med krem på toppen. Pynt med litt sjokolade, marshmallow og et kinderegg.
Foto/Kokk: Snorre Jøllanger // Studio Isidor / Knut Whist
Varm hvit sjokolade med appelsin
Oppskrift (4 personer)
200 gr. hvit sjokolade
1 l lett-melk
1 appelsin
Sjokolade eller kaneldryss
Pisket krem
- Ha 1/3 av melken i en kjele og varm den opp til ca. 40 grader.
- Knus sjokoladen i små biter og legg den i.
- Visp det godt sammen til du får en jevn masse.
- Sett kjelen på en middels temperatur og tilsett resten av melken.
- Pisk/rør kontinuerlig i massen til det blir varmt, den skal ikke koke.
- Fyll opp et passende kaffeglass med varm sjokolade.
- Skjer opp passe tykke skiver med appelsin. Klem ut litt appelsinsaft over sjokoladen og press hele skiven ned i glasset.
- Topp med pisket krem.
- Pynt med sjokolade eller kaneldryss, begge kan benyttes om det er ønskelig.
- Riv av litt appelsinskall med et zestjern, pynt og server.
Foto/Kokk: Snorre Jøllanger // Studio Isidor / Knut Whist
Varm lys sjokolade med burbon og chili
Oppskrift (4 personer)
200 gr. lys kokesjokolade
1 liter lett-melk
16 cl Woodford Reserve Distiller’s Select (Burbon)*
1 rød chili
- Kutt opp en rød chili i små terninger.
- Knus kokesjokoladen og ha den opp i en passende kjele.
- Tilsett 1/3 del av melken, varm opp og vips det sammen til en jevn masse.
- Tilsett resten av melken og tilsett den oppskjærte chilien.
- Varm opp til kokepunktet under jevn omrøring og ta den av platen.
- Fyll opp et passende glass og tilsett 4 cl burbon.
- Topp med pisket krem som er litt rennende i konsistensen.
- Pynt med frisk oppkuttet chili uten frø og server.
Tips: Ønsker du litt ekstra kick i varm sjokolade med burbon og chili kan du med hell benytte litt kajennepepper etter smak og behag. Det gir en varmende og heftig avslutning på en nydelig voksen varm sjokolade.
*Woodford Reserve Distiller’s Select er en rund, myk amerikansk Whiskey med kompleks smak av honning, tørket kirsebær, toffee, lær, kakao, vaniljekrem, mynte og butterscotch med en krydret avslutning som passer utmerket i sjokolade med burbon og chili/kajennepepper. Bestillings utvalget på vinmonopolet.
Foto/Kokk: Snorre Jøllanger // Studio Isidor / Knut Whist
Varm kakao med Fernet Branca Menta
Oppskrift (4 personer)
5 ss kakao 100 %
5 ss sukker
1 l lett-melk
16 cl Fernet Branca Menta
Pisket krem
- Ha kakao og sukker over i en kald kjele.
- Tilsett 1/3 av melken, visp det godt sammen til det blir en jevn masse.
- Sett kjelen på en middels varme. Pisk/rør kontinuerlig i massen, det skal ikke koke.
- Når det har blitt varmt, tilsetter du resten av melken i en tynn stråle samtidig som du visper dette godt inn.
- Fortsett og røre i kjelen frem til det har blitt varm kakao.
Hell 4 cl Branca Menta i et passende krus. Hell over varm kakao mens du rører i kruset. Legg på et godt lag med krem på toppen og pynt gjerne med litt sjokolade.
Portvinsgløgg
Oppskrift (6 personer)
3 dl Smith Woodhouse 2004 LBVP
1 ss sitronsaft
1 dl appelsinsaft
1 fl rødvin
6 ss sukker
1 ts vaniljesukker
2 kanelstenger
15 nellikspikre
2 stjerneanis
- Bland portvin, sitron og appelsinsaft og la det trekke på et lunt sted i 3 timer.
- Varm opp rødvinen på svak varme og rør inn sukkeret.
- Smak til med vaniljesukker.
- Fjern vinen fra varmen og tilsett portvinsblandingen.
- La alt trekke på et lunt sted i 10 minutter og server!
Foto: Kulinarisk.no
Eggelikør (eggnog)
Oppskrift eggelikør (eggnog)
1/2 l helmelk
300 g sukker
5 eggeplommer
1 ss vaniljesukker
4,5 dl 60 % sprit
0,5 dl mørk rom
- Kok opp melk og sukker.
- Visp sammen eggeplommer og vaniljesukker.
- Slå den kokende melken forsiktig over eggeblandingen og rør godt til det tykner litt.
- Sil blandingen og avkjøl.
- Bland i sprit, rør godt og oppbevar kaldt.
- Eggelikøren er holdbar i minst en måned i kjøleskapet.
Den beste eggelikøren lager du garantert selv. Denne er avrundet med rom som gir den en fyldig og god smak. Eggelikør eller eggnog som det heter i Amerika er en jul og påsketradisjon som serveres gjestene i selskap.
Foto: Kulinarisk.no