Vill kombinasjon med pizza og rødvin
Dobbelt norgesmester i italiensk pizzabaking, Håvard Nelvik i Cin Cin bruker høstens råvarer når han byr på italiensk pizza. Med følgesvennen, californisk rødvin, har du en sikker vinner til høstens pizzafest.
Foto/Tekst/Kokk: Per Heimly/Guri Haram/CinCin
Som de fleste vet, er pizza syndig godt når den lages på riktig måte. Synden skyldes blant annet det rikholdige karbohydratinntaket, derfor kan det være lurt å holde et ekstra øye til hvilken drikke som serveres til maten.
Pizza med god samvittighet
Vann er garantert sukkerfritt, men kanskje ikke det du ønsker sammen med et godt måltid en koselig lørdagskveld. Mange liker å kose seg med en kraftig rødvin til pizzamåltidet. Men stopp en halv, da løper kaloriinntaket avgårde, tenker du?
Det finnes også rødvin som smaker både godt, men samtidig er lite sukkerholdig. Dette er vinn-vinn når du allerede er i gang med å kose deg med en kaloririk pizza, så slipper du å tenke på å innta løpemaskinen allerede neste morgen.
I dag ønsker mange å unngå for mange tilsetningsstoffer i råvarene til både maten og drikken. Kulinarisk.no hadde også dette som utgangspunkt da vi i samarbeid med pizzamester Håvard Nelvik plukket ut en rødvin som er godt egnet til pizza, pasta og vilt. En utfordrende kombinasjon, men vi fant noe som vil være perfekt til blant annet hjort-pizzaen.
Californias gull
Lær deg likeså godt druens navn først som sist – Zinfandel.
Dette er en californisk blå vindrue, best kjent fra vindistriktene Sonoma og Napa Valley i California. Den benyttes til mange vintyper, både rosévin, såkalte «blush wines» og hvitvin. Den mest vellykkede produksjonen går likevel for å være de kraftige rødvinene, som ofte omtales som «amerikanernes egen vin».
Zinfandeldruen har usikkert opphav, men antas å være den samme som italiske Primitivo og den kroatiske Crljenak kastelanski.
Zinfandel skal ha kommet til California under gullrushet i 1850.
I dag er mer enn ti prosent av vinstokkene i denne delstaten laget på Zinfandeldruen.
God rødvin med lite sukker
Den søte California-drømmen kan altså fanges og serveres som rødvin, og det nesten uten sukker. Akkompagner derfor trygt denne ikoniske vintypen til en hjemmelaget og tvers igjennom god pizza eller pastarett.
«Red Rock Zin» er en rødvin dyrket på den kjente Zinfandeldruen fra California. Her kommer druene fra Central Valley, fra gamle vinstokker og jordsmonnet er rødt og vulkansk, dekket av store steiner. Mottoet som brukes om vinen er: «lav på sukker, full av smak».
Denne vinen byr på tydelige dufter av røde bær, innslag av urter, vanilje og litt sevje. Dette gjør den rik og fruktig med myke tanniner. Vinen har under fem gram sukker per liter. Andre Zindfandeller i Norge har 12 gram per liter. Rike, fruktdrevne, røde viner behøver ikke mye sukker for å være sjarmerende.
Tidsriktig vin
Raskt vil du kunne få smaken på å være litt sunnere innen vin så vel som mat.
Helse er i vinden som aldri før, så overrask også andre med zinfandel-vin, for eksempel under jobbens vinlotteri eller som vertinnegave. Denne typen vin er igjen i «tiden».
Når du skal lage italiensk pizza fra bunnen av er det dessuten viktig å starte med en pizzadeig som gir tynn, sprø og smaksriktig pizzabunn. Med kaldheving av deigen, trenger du heller ikke å bruke mye gjær. Her er oppskriften til norgesmesteren på kaldhevet pizzadeig.
Pizzadeig
Oppskrift
3 dl kaldt vann
3 g gjær
2 ss olivenolje
500 g italiensk pizzamel (Tipo 00)
10 g salt
- Rør ut gjær i kaldt vann.
- Tilsett olivenoljen og det italienske pizzamelet. Dette elter du til deigen begynner å få fast konsistens.
- Tilsett salt, og elt til deigen blir fast uten å klebe for mye.
- La deigen hvile i 5-10 minutter.
- Elt igjen i ca. 5 minutter.
- Del deigen opp i 4 like deler, på ca. 200 g hver.
- Pakk de fire delene med deigen inn i våt plast og sett dem til kaldheving i kjøleskapet i ca. 24 timer.
Du har nå fire deler du lager baller av til heving:
- Klem/kna en og en deig ned i benkeflaten, løft halve deigen og klem igjen 5-6 ganger, samme vei hver gang.
- Rull deigen til en kule og plasser på en tallerken.
- Legg våt plast over og pakk den rundt deigen slik at det ikke slipper luft inn.
- Sett til kaldheving i kjøleskap i ca. 24 timer.
Pizzasausen binder sammen smakene som gir den helhetsopplevelsen en ofte er på jakt etter når det kommer til italiensk pizza. Her har du oppskriftene på den klassiske italienske røde pizzasausen og den hvite pizzasausen.
Tomatsaus til italiensk pizza
Oppskrift
1 gul løk
2 gulrøtter
1 stangselleri
5 ss god olivenolje (oljen må tåle varme)
2 ss tomatpuré
1-2 ts salt
1 ts pepper
2 ts organo eller litt fersk oregano og basilikum
1 fedd hvitløk
5 hakkede tomater eller en boks hakkede tomater
- Grovkutt løken, gulrøttene og stangsellerien i terninger og ha det opp i en passende kjele og tilsett oljen.
- Grønnsakene skal småkoke i ca 25-30 minutter til de er myke. Løken blir naturlig søt når den kokes slik at sausen ikke blir syrlig.
- Trekk så kjelen til side og la innholdet kjøle seg ned til ca. romtemperatur.
- Tilsett tomatpurè, salt, pepper, oregano, hvitløk, hakkede tomater, oregano og basilikum.
- Bruk stavmikser til du får en jevn og fin konsistens.
- Fordel passe mengde tomatsaus utover pizzaen med øse/skje.
Hvit saus til italiensk pizza (Pizza Bianca)
Mikses godt med stavmikser:
20 g hvitløk
20 g eddik
1 dl olivenolje
1 ts salt
Tilsett og rør forsiktig inn dette slik at sausen holder seg tykk:
3 bokser seterrømme
50 g majones
1 halv håndfull tørket gressløk
Oppbevares kaldt i kjøleskapet i inntill en uke.
Helt vilt – pizza med hjort
Oppskrift
1 pizzadeig
1 stor skje hvit saus
100 gr revet ost
70 – 100 gr marinert hjort (viltkjøtt)*
1 finkuttet vårløk
4 sjampinjonger
3 skiver salame calabrese eller chorizo (ca. 15 gr)
15 blåbær
Rosmarin
Fenalår eller havsalt
Nykvernet pepper
- Bak ut pizzadeigen.
- Fordel en stor skje hvit saus utover bunnen.
- Legg på en stor neve revet ost (ca. 100 g).
- Spre kjøttet, litt vårløk og sjampinjonger utover.
- Legg på salame calabrese eller chorizo.
- Stek pizzaen.
Ovnen skal være på det varmeste før du setter pizzaen inn, 250 grader eller mer.
Pizzaen er ferdig i løpet av få minutter når osten har smeltet og når kantene er lettstekte.
Når pizzaen er ferdig topper du den med litt nykvernet pepper, finhakket fenalår eller havsalt, blåbær og noen blader fersk rosmarin.
*Rødvinsmarinade til hjort
70 – 100 gr hjort
0,5 dl rødvin
1 dl rapsolje
1 ts pepper
1 ts maldonsalt
2-3 laurbærblader
4 knuste einebær
Bland alle ingrediensene med en stavmikser og kna det godt inn i kjøttet.
La gjerne blandingen godgjøre seg et par timer på kjøkkenbenken eller over natten i kjøleskapet.
Foto/Kokk: Per Heimly/CinCin
Rudolf – pizza med reinsdyrkjøtt
Oppskrift
1 pizzadeig
1 stor skje hvit saus
100 gr revet ost
35 gr kantareller
3 skiver spekeskinke (ca.15 gr)
1 finkuttet vårløk
70 – 100 gr marinert reinsdyrkjøtt
15 tyttebær
Timian
Maldonsalt og nykvernet pepper
- Bak ut pizzadeigen.
- Fordel en stor skje hvit saus utover bunnen.
- Legg på en stor neve revet ost (ca. 100 gr).
- Del opp kantarellene med hendene og spre de utover pizzaen.
- Strø vårløk over, men ikke overdriv.
- Fordel reinsdyrkjøttet.
- Stek pizzaen
Ovnen skal være på det varmeste før du setter pizzaen inn, 250 grader eller mer.
Pizzaen er ferdig i løpet av få minutter når osten har smeltet og når kantene er lettstekte.
Når pizzaen er ferdig topper du den med litt nykvernet pepper, maldonsalt og tyttebær og litt fersk timian.
Foto/Kokk: Per Heimly/CinCin
Dolly – pizza med lammekjøtt
Oppskrift
1 pizzadeig
1 stor skje hvit saus til pizza
100 gr revet ost
20 gr sjampinjong
20 gr kantareller
4 fedd hvitløk
1 skive fenalår
15 tyttebær
Fersk rosmarin
1/4 rødløk
70 – 100 gr marinert lammekjøtt
Nykvernet pepper
- Bak ut pizzadeigen.
- Fordel en stor skje hvit saus utover bunnen.
- Finhakk sjampinjong, kantarell (legg toppene til side) og hvitløksfeddene, bland sammen og fordel over.
- Legg på en stor neve revet ost (ca. 100 gr).
- Legg lammekjøttet utover pizzaen.
- Kutt litt rødløk i tynne skiver/strimler og fordel den utover, ikke overdriv.
- Fordel toppene av kantarellene.
- Stek pizzaen
Ovnen skal være på det varmeste før du setter pizzaen inn, 250 grader eller mer.
Pizzaen er ferdig i løpet av få minutter når osten har smeltet og når kantene er lettstekte.
Når pizzaen er ferdig topper du den med litt nykvernet pepper, finhakket fenalår, tyttebær og noen blader fersk rosmarin.
Foto/Kokk: Per Heimly/CinCin
Norvegia – pizza med røkelaks
Oppskrift
1 pizzadeig
1 stor skje hvit saus til pizza
100 gr revet ost
1 vårløk
4 cherrytomater
1/2 avokado
Krydderdill
70 – 100 gr røkelaks
Maldonsalt og nykvernet pepper
- Bak ut pizzadeigen.
- Fordel en stor skje hvit saus utover bunnen.
- Legg på en stor neve revet ost (ca. 100 g).
- Strø finhakket vårløk over, ikke overdriv.
- Del cherrytomatene i to og legg de utover pizzaen med innsiden ned.
- Rens avokadoen og kutt den i tynne skiver, fordel den utover.
- Dryss krydderdill jevnt over, ikke overdriv.
- Stek pizzaen.
Ovnen skal være på det varmeste før du setter pizzaen inn, 250 grader eller mer.
Pizzaen er ferdig i løpet av få minutter når osten har smeltet og når kantene er lettstekte.
Når pizzaen er ferdig river du opp røkelaksen og fordeler den jevnt utover. Til slutt topper du med litt nykvernet pepper, maldonsalt og litt fersk dill.
Foto/Kokk: Per Heimly/CinCin
Vegetar – pizza uten kjøtt
Oppskrift
1 pizzadeig
1 stor skje tomatsaus til pizza
100 gr revet ost
1/2 paprika rød/grønn
1/2 avokado
4 sjampinjong
3 cherrytomater
8 sorte oliven uten stein
1 artisjokkhjerte
2 soltørkede tomater
20 gr chevre
Fersk spinat
Maldonsalt og nykvernet pepper
- Bak ut pizzadeigen.
- Fordel en stor skje tomatsaus utover bunnen.
- Legg på en stor neve revet ost (ca. 100 g).
- Kutt opp og del paprika, avokado, champignin, cherrytomater, oliven, artisjokkhjerte, soltørkede tomater og chevre.
- Fordel det utover hele pizzaen
- Stek pizzaen
Ovnen skal være på det varmeste før du setter pizzaen inn, 250 grader eller mer.
Pizzaen er ferdig i løpet av få minutter når osten har smeltet og når kantene er lettstekte.
Når pizzaen er ferdig topper du den med litt nykvernet pepper, maldonsalt og fersk spinat.
Foto/Kokk: Per Heimly/CinCin
Vulqan – hot pizza med reinsdyrkjøtt og spekeskinke
Oppskrift
1 pizzadeig
1 stor skje tomatsaus til pizza
100 gr revet ost
Jalapenos
1 finkuttet vårløk
1 artisjokkhjerte
70 – 100 gr marinert reinsdyrkjøtt
3 skiver spekeskinke (15 gr)
Timian
Pesto
Maldonsalt og nykvernet pepper
- Bak ut pizzadeigen.
- Fordel en stor skje tomatsaus utover bunnen.
- Legg på en stor neve revet ost (ca. 100 g).
- Del opp artisjokkhjerte med hendene og spre de utover.
- Strø vårløk og jalapenos over hele, ikke overdriv.
- Riv opp spekeskinken og fordel utover.
- Legg reinsdyrkjøttet utover pizzaen.
- Stek pizzaen
Ovnen skal være på det varmeste før du setter pizzaen inn, 250 grader eller mer.
Pizzaen er ferdig i løpet av få minutter når osten har smeltet og når kantene er lettstekte.
Når pizzaen er ferdig topper du den med litt nykvernet pepper, maldonsalt, pesto og litt fersk timian.
Foto/Kokk: Per Heimly/CinCin
Hvitløksbrød pizza
Oppskrift
Hvitløksolje
- Bland 50 gr hvitløk og 50 gr rapsolje med en stavmikser.
- La dette stå i kjøleskap over natten for å runde av hvitløkssmaken.
- For mer smak; tilsett en spiseskje setersmør.
Hvitløksbrød pizza
- Bak ut en pizzadeig.
- Bruk en gaffel og lag hull i hele deigen.
- Strø over en liten neve (40-50 gr) revet ost og to hakkede hvitløksfedd.
- Stek pizzaen.
Ovnen skal være på det varmeste før du setter pizzaen inn, 250 grader eller mer.
Pizzaen er ferdig i løpet av få minutter når osten har smeltet og når kantene er lettstekte.
Etter steking
- Pensle brødet med hvitløksolje.
- Dryss salt, pepper og oregano og fordel fersk mozzarella i små klumper over brødet.
- Kutt som en vanlig pizza og servér.
Foto/Kokk: Per Heimly/CinCin